Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din capitala s-a transformat astazi intr-o adevarata casa mare. Acolo au fost expuse zeci de covoare traditionale moldovenesti de diferite culori si dimensiuni. Mesterii prezenti la targ s-au putut lauda cu operele lor, iar vizitatorii au aflat mai multe despre traditiile moldovenesti.

Publicat:17.12.2022, 16:50

Explozie de culoare a fost astazi la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din capitala. Mesterii populari si-au adus cele mai frumoase covoare lucrate manual.

Ana MARGINEANU, MESTER POPULAR:  “Am facut un covoras cu trei trandafiri pe diagonala si colturile, tot cu doi trandafiri, in stil moldovenesc. Este facut din lana.”

Ana Margineanu a venit de la Straseni pentru a-si prezenta lucrarile sale.

Ana MARGINEANU, MESTER POPULAR: “Aceasta indeletnicire eu am invatat-o de la bunica mea, dar de lucrat, lucrez din ‘85. Mi-am cumparat razboiul de tesut si acum fac covoare si la covoare si asa cum se primeste. Eu daca nu intru o data sa vad razboiul de tesut, nu pot, parca nu-mi ajunge ceva.”

Si Raisa Stratila ne-a povestit despre pasiunea sa de a tese covoare cu diferite compozitii geometrice.

Raisa STRATILA, MESTER POPULAR: “Am invatat de cand eram mica, iar acum, dupa ce am iesit la pensie, necesitatea de a face un ban. Am venit la arta rustica. 

- Cate covoare ati tesut pana acum?

-Aoleu, asta nu pot sa va spun. Cred ca sute.”

Pe langa covoare, la targ au fost expuse si alte lucrari facute manual.

Oamenii au remarcat ca, din pacate,  indeletnicirea de a tese covoare se pierde odata cu trecerea timpului.

“Tineret nu prea este, dar ne straduim in sat sa promovam, chemam copiii sa vada, eu cred ca trebuie de venit la traditii, de crosetat.”

“Sunt foarte multe covoare frumaose, acolo  practic toate. E bine ca noi pastram traditia, e foarte important.”

Targul „Covorul Dorului” este la cea de-a noua editie. Covorul national moldovenesc este inclus in patrimoniul cultural UNESCO.