După două zile de protest cu tehnică agricolă în regiuni, fermierii au venit astăzi în fața Președenției. Nemulțumiți de legea aprobată săptămâna trecută în Parlament, aceștia au solicitat ca aceasta să fie modificată, ținându-se cont de nevoile lor. Responsabilii de la Președinție anunță că Maia Sandu i-a invitat pe fermieri la discuții miercuri dimineața.

Publicat:19.09.2024, 19:28

Zeci de fermieri din toată țara au venit astăzi în fața Președenției pentru a cere șefei statului să intervină și să întoarcă în Parlament legea votată vineri. Aceștia spun că aceasta este nefuncțională și mulți fermieri vor rămâne fără ajutor.

Andrei DANELIUC, FERMIER: „Cum așa condiții, așa arșiță și își bat joc acuma. Niște condiții că nu le împlinește nimeni. Eu de 50 de ani mă ocup cu pământul, așa ceva încă nu am avut, nici două toane de grâu cu toate că eu sunt specialist, am de toate. Porumbul tot așa, cu orzul cât de cât.”

Fermierii cer ca legea să fie modificată și să fie incluse amendamentele pe care ei le-au solicitat.  

Nicolae DRĂGARU, FERMIER: „Am venit să cerem de la Guvern, să ne dea stare de urgență măcar pe un an de zile. Noi avem credite la bancă, avem datorii pe imputuri. Noi acum ce am strâns, un pic de floarea soarelui, nu nu ajunge să dăm datoria pe imputuri și creditele, dar cum să lucrăm mai departe.”  

Dinu TODOS, AGRICULTOR: „S-a promulgat o lege care absolut nu este funcțională. Cea mai mare problemă e articolul 3, 1 septembrie 2023-1 septembrie 2024. Asta înseamnă că vor cădea sub incidența acestei legi, doar datoriile din această perioadă. Această perioadă, practic protejează datoriile pe care noi singuri putem decide.”

Ulterior, fermierii au manifestat și în fața Parlamentului, unde au solicitat o discuție cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Responsabilii de acolo însă au menționat că acesta nu este pe loc.

Alexandru BRÂNZA, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI „FORȚA FERMIERILOR”: „Am încercat să convingem autoritățile, nu promulgați această lege, făceți schimbările așa cum o doresc agricultorii, pentru că dacă legea este făcută în folosul agricultorilor, atunci trebuie să aibă un impact pozitiv, să-i poată ajuta.”

Șeful Cabinetului Președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel a scris pe Telegram că a ieșit să discute cu fermierii și i-a invitat la discuții cu Maia Sandu miercuri, la ora 9. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare și premierul Dorin Recean i-a îndemnat pe fermieri să vină la masa de discuții și să găsească soluții împreună.  

Totodată, fermierii au continuat să protesteze astăzi cu tehnica agricolă la Căușeni, Cahul și Fălești și Drochia. Legea care a scos agricultorii în stradă, prevede că toate penalitățile și executările silite ale acestora vor fi suspendate pentru 6 luni, termen mult prea redus spun agricultorii. Mai mult, potrivit acestora legea îi exclude din start pe foarte mulți. În replică, ministrul Agriculturii susține că rezultatele acestei legi vor putea fi văzute peste două luni, când va fi clar câți agricultori vor beneficia de ajutor, pentru ca ulterior să intervină și în cazul celorlalți.