Nivelul de poluare a aerului in Chisinau a depasit norma admisibila, anunta Agentia de Mediu. Institutia indeamna agentii economici, proprietarii de fabrici si uzine, dar si centralele termoelectrice sa intreprinda masuri pentru a reduce nivelul de emisii periculoase pentru calitatea aerului. O alta cauza care a dus la poluarea aerului este traficul aglomerat din capitala.

Publicat:28.12.2022, 19:06

Rodica IORDANOV, MINISTRUL MEDIULUI: "In municipiul Chisinau au fost identificate depasiri de poluare a particulelor PM10 in aer. Aceasta se datoreaza la mai multi factori, in primul rand ca este o miscare de vant foarte lenta, doi - traficul este destul de aglomerat in municipiul Chisinau si trei – in realitate au fost temperaturile pentru care s-a necesitat incalzirea incaperilor.”

Marina LUNGU, SEFA LABORATORULUI DE REFERINTA A MEDIULUI, AGENTIA DE MEDIU: "S-a inregistrat o majorare a concentratiei particulelor in suspensie, atingand cota maxima de 121 mikrogram /m3 asta ar fi de 2,4 ori depasirea limitei care este de 50 mikrog/m3.”

Aceasta marire de concentratie a fost influentata mai mult de conditiile meteorologice, lipsa vantului si ceata care are capacitatea de a capta poluantii si a-i mentine in aer. 

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Sursa principala de poluare a aerului in capitala este transportul rutier. Potrivit agentiei de mediu, cel mai poluat aer este in regiunea Garii, unde se inregistreaza un flux sporit de masini. Topul este continuat de regiunea sectorului Botanica si sectorul Centru, mai ales in preajma arterelor principale unde traficul este de cele mai dese ori aglomerat.”

Sunt si alti factori care duc la poluarea aerului.

Marina LUNGU, SEFA LABORATORULUI DE REFERINTA A MEDIULUI, AGENTIA DE MEDIU: " Avem combustibilul utilizat pentru incalzirea caselor, combustibilul utilizat de catre centralele electrice, termice si asa mai departe.”

In ultimele zile situatia s-a normalizat, desi avem inca poluantii ordinari.

Marina LUNGU, SEFA LABORATORULUI DE REFERINTA A MEDIULUI, AGENTIA DE MEDIU: "Da, s-au inregistrat depasiri, dar sunt depasiri ordinare pe care le intregistram practic zilnic, pentru dioxidul de azot de la 1 pana la 1,4 ori s-a atestat majorarea concentratiei, depasirea limitei atat pentru municipiul Chisinau, cat si pentru municipiul Balti.”

Responsabilii de la Agentia de mediu sustin ca depasirea limitei admisibile de particule in suspensie prezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor.

Marina LUNGU, SEFA LABORATORULUI DE REFERINTA A MEDIULUI, AGENTIA DE MEDIU: „Sunt particule foarte fine care se ridica la nivelul care poate sa respire omul si atunci cand patrund in caile respiratorii ele pot ajunge pana in plamani si asta este periculos.”

Avand in vedere aceste depasiri, Agentia de Mediu recomanda agentiilor economici, Centralelor Termoelectrice, fabricilor si uzinelor, care sunt unii dintre cei mai mari poluatori, sa treaca la un regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea aerului, in orele de varf, mai ales atunci cand sunt conditii meteo nefavorabile. Si pentru politia de patrulare au fost facute recomandari: sa intervina pentru a redirectiona traficul in cele mai aglomerate zone ale capitalei, mai ales acum in preajma sarbatorilor, cand este un flux mare de masini. Am intrebat astazi responsabilii de la ministerul mediului ce masuri intreprind pentru a preveni poluarea aerului in capitala, dar acestia ne-au spus ca vor reveni maine cu un raspuns.