Ingineri, specialiști IT sau în securitate – toți și-au pus viața cotidiană pe pauză și s-au încorporat din nou în armată. Vorbim despre rezerviștii, care timp de cinci zile participă la exerciții. Aceștia au îmbărcat din nou uniforma militară, au ținut arma în mână și au dormit în cazarmă.

Publicat:04.07.2024, 14:43

Îmbrăcați în uniformă militară, rezerviștii și-au amintit tot ceea ce au învățat în perioada în care au făcut serviciul militar.

Au tras din arme, nu  înainte de a le dezasambla și asambla, au exersat mișcări de luptă și au învățat cum să acorde primul ajutor medical unui camarad rănit. Serghei este inginer de profesie și spune că a fost bucuros că a putut să revină în armată.

Serghei PÎRJOVSCHI, REZERVIST: „Orice țară este obligată să fie apărată. Noi ca militari în rezervă, în orice moment trebuie să fim gata să depunem orice efort, orice misiune și să punem sprijinul țării noastre.”

Rezerviștii sunt de părere că orice fost militar trebuie să participe la aceste exerciții, pentru a fi pregătit în cazul unui conflict.

Vitalie MILEA, REZERVIST: „Vedeți ce se petrece în lume, nu mai vorbim de țara vecină. Noi înțelegem că armata noastră în comparație cu alte armate este la nivelul ei, dar noi totuși trebuie să ne pregătim, trebuie să depunem niște eforturi, măsuri ca să ne menținem capacitățile de activitate militară.”

Iurie CUPCIC, REZERVIST: „Îi mai greu, nu suntem în domeniu, dar noi încercăm, ne subordonăm. Este obligațiunea fiecărui bărbat. Este foarte interesant. Ne vedem, ne întâlnim, vedem tehnică nouă, strategii noi.”

Aurel Cazacu, maior în rezervă, a avut o sarcină poate mai dificilă decât restul colegilor, fiind comandant de pluton în cadrul exercițiilor.

Aurel CAZACU, REZERVIST: „Trebuie să fim pregătiți să ne apărăm țara, poporul nostru. Rezerviștii noștri au dat dovadă de rezistență și cunoștințe."

Exercițiile au inclus atât ședințe practice  cât și teoretice.

Andrei BORDEA, ȘEFUL CENTRULUI OPERAȚII AERIENE: „Scopul acestui exercițiu este verificarea aptitudinilor rezerviștilor armatei naționale și familiarizarea cu echipamentulo nou din dotarea Armatei Naționale.”

Astfel de exerciții sunt organizate anual în conformitate cu Planul de Instruire al Armatei Naționale pentru a testa abilitățile și cunoștințele militare. În acest an, astfel de aplicații au mai avut loc în lunile martie, mai și iunie.

elegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.