Noul penitenciar din municipiul Chișinău, care urmează să fie ridicat la Bubuieci, va fi gata în 2028. Despre construcția acestuia se vorbește încă din 2011, însă până acum a fost făcut doar proiectul. Moldova va lua un împrumut de 49 de milioane de euro pentru lucrări, iar costul total va fi de peste 75 de milioane de euro.

Publicat:27.06.2024, 18:50

Penitenciarul urmează să fie construit în comuna Bubuieci. Clădirea va avea o capacitate de 1.050 de locuri, mai puține decât a fost inițial planificat. Astăzi, Parlamentul a probat proiectul de lege ce prevede un împrumut acordat Republicii Moldova de către banca de dezvoltare a Consiliului Europei pentru lucrările de construcție.

Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: ”Împrumutul acordat Republicii Moldova de către banca de dezvoltare a Consiliului Europei, nu se modifică, rămâne în valoare de 49 milioane de euro, dar se va modifica contribuția Republicii Moldova care va ajunge la suma de 25,9 milioane de euro.”

Noul penitenciar urmează să fie construit de la zero pentru a înlocui Penitenciarul numărul 13 din capitală, în care, potrivit asociației Promo-Lex, condițiile de detenție sunt inumane - celule și blocuri sanitare cu mucegai, igiena precară și mai mulți deținuti decât spații disponibile. 

Încă în 2011, autoritățile au inițiat discuții pentru construcția penitenciarului. Din 2016 se lucrează la proiect, însă până acum acesta nu este finalizat. Costul total al lucrărilor de construcție se ridică la 75,9 milioane de euro.