Numarul cazurilor de infectii respiratorii virale si gripa creste in regiuni. Potrivit medicilor, de cele mai multe ori sunt afectati copiii, iar parintii sunt indemnati sa apeleze la specialisti de la primele simptome. La Balti, autoritatile locale au decis sa revina la regimul de masca si termometrie la primarie. La Chisinau, cazurile de imbolnavire sunt intr-o usoara crestere, dar sunt de gravitate medie.

Publicat:30.01.2024, 19:45

Numarul infectiilor respiratorii acute au crescut semnificativ la Balti, afirma specialistii in sanatate. Saptamana trecuta au fost inregistrate 375 de cazuri de infectii respiratorii virale acute, dintre care 245 in randul copiilor.

Ne-am vaccinat impotriva gripei, sper sa nu ne imbolnavim.

S-au imbolnavit nepotii, noi inca nu. Ne tinem, optam pentru medicina naturista, usturoi.

Ne dezinfectam mereu mainile. 
Ce parere aveti daca s-ar impune purtarea mastilor?
Daca s-ar impune, am purta-o. Nu este o problema.
Mereu respectam regulile.

A crescut si numarul cazurilor de gripa, multe in randul copiilor.

Viorica LEANCO, SPECIALIST PRINCIPAL DIRECTIA SANATATE, BALTI: Se observa primele efecte a nevacinarii copiilor, deoarece saptamana asta a aparut primul caz de scarlatina. Plus avem 17 cazuri de varicela la copii. Luand in considerare acest fapt aduc aminte parintilor ca sunt reponsabili de soarta copiilor si sanatatea acestora, sa nu evite vaccinarea.”

In contextul in care numarul de infectii respiratorii creste, autoritile locale au decis ca de saptamana viitoare purtarea mastii sa fie obligatorie la sedintele de la primarie. Pentru alte institutii publice nu au fost anuntate masuri.

Alexandr PETKOV, PRIMARUL ORASULUI BALTI:  Aceasta este ultima sedinta in primarie care are loc fara masca de protectie. Noi suntem intr-o situatie pre epidemiologica, daca nu ma insel. Rog sa propuneti decizia si eu o semnez. Si distanta sa o mai pastram.”

Intre timp, si la Causeni se inregistreaza o crestere a numarului de imbolnaviri. La Centrul de Sanatate din oras era aglomeratie. Mai multe mame alaturi de copiii lor asteptau sa intre la medic pentru tratament sau un control de rutina.

„De sambata avem muci, nu avem febra. Am venit sa ne asculte medicul sa nu fie ceva mai grav.”

Valentina PANFILOV, SEFA CENTRULUI DE SANATATE CAUSENI: Sunt diferite tulpini care provoaca virozele, ultima data am avut enterovirusii, rotavirusii, virozele erau cu probleme gastr-intestinale. Acum sunt virosi care provoca bronsite, bronseolite, pneumonie pe baza acestei viroze.”

La Chisinau au fost raportate peste 140 (146-pe ecran) de cazuri de gripa sezoniera, iar numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut in ultima perioada cu 12%. Majoritatea cazurilor sunt insa de gravitate medie si usoare.  

Vladimir BOLOCAN, SEFUL ADJUNCT AL DIRECTIEI ASISTENTA MEDICALA SI SOCIALA, CHISINAU: „A crescut numarul cazurilor confirmate de gripa, atentionez populatia sa fie precauta si sa nu se trateze singuri, sa se adreseze la medic. Virusul gripal in aceasta perioada este destul de agresiv, poate cauza complicatii grave.”

Potrivit ANSP, de la inceputul perioadei reci s-au inregistrat 600 de cazuri de gripa, peste 100 de mii de cazuri de infectii respiratorii acute ale cailor respiratorii si peste 7000 de cazuri de infectii respiratorii acute severe.

Pentru a se proteja de infectiile virale ale cailor respiratorii, medicii indeamna oamenii sa se spele cat mai des pe maini, sa evite zonele aglomerate si sa aeriseasca incaperile.