Numărul persoanelor care au suferit un atac vascular cerebral este în creștere. La Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din capitală cifra pacienților care au suferit un AVC s-a dublat față de anul trecut. Motivele ar fi modul sedentar de viață, fumatul, stresul dar și bolile cardio-vasculare. În cadrul unei campanii de informare despre pericolul unui atac vascular cerebral, medicii îndeamnă oamenii să fie atenți la primele simptome deoarece primele 4 ore sunt cruciale.
Varvara Todiraș, din raionul Florești a suferit un atac vascular cerebral în luna august. Femeia spune că totul s-a întâmplat brusc.
Varvara TODIRAȘ, PACIENTĂ DIN FLOREȘTI: „Am simțit că amețesc, mi-am pierdut echilibrul și am căzut pe lângă scaun jos. Apoi mi-am revenit. Eram jos. Îmi tremura mâna și piciorul.”
Așa a ajuns la Institutul de Neurologie din capitală. În urma atacului vascular cerebral, femeia a rămas paralizată parțial pe partea stângă, astfel acum învață din nou să meargă, în cadrul Centrului Multidisciplinar din spital.
Mai puțin noroc a avut mătușa Tamara, din Ceadîr Lunga. Întrucât s-a adresat la medic abia a doua zi după AVC, femeia a rămas cu mai multe sechele.
Tamara CĂLDĂRARU, PACIENTĂ DIN CEADÎR LUNGA: "S-a dereglat vorbirea, mâna, piciorul. Acum vorbesc puțin, dar nu am putut vorbi de loc."
În cazul unui AVC, e important ca medicii să intervină în primele patru ore de la debutul simptomelor, pentru a putea salva pacientul și a-i putea asigura o viață normală. Așa s-a întâmplat și în cazul Aureliei Cușneriuc, din Chișinău, care a fost operată de urgență și acum se bucură de o viață normală.
Aurelia CUȘNERIUC, PACIENTĂ DIN CHIȘINĂU: „A trecut o săptămână de când am fost tranferată la domiciliu pentru reabilitare și mă simt om, ca și până la atac cerebral, nu am nici o problemă.”
Ion PREGUZA, ȘEFUL BLOCULUI DE OPERAȚII, INN: „Acesta este rezultatul direct al unei proceduri de trobextracție, dar nu de fiecare dată avem un rezultat atât de miraculos, dar 2 din 3 pacienți reușim să îi readucem la modul de viață normală.”
Sunt câteva simptome, care indică un atac vascular cerebral iar oamenii trebuie să fie atenți la acestea.
Ion PREGUZA, ȘEFUL BLOCULUI DE OPERAȚII, INN: „Un caz de pacient exact îl avem aici, observăm principala arteră a creierului, care la un moment dat este blocată și nu are nici o continuitate, iar după procedura de trombextracție - vedem restabilirea completă a fluxului.”
Numai la Institutul de Neurologie din capitală în acest an s-au înregistrat peste 2 mii de pacienți, care au suferit un AVC - un număr dublu față de anul trecut. La nivel de țară, în fiecare an, peste 10 mii de oameni suferă un atac vascular cerebral, 30% din care rămân cu sechele pe viață și au nevoie de reabilitare în timp. Numărul cazurilor este în creștere din cauza mai multor factori din grupul de risc, cum ar fi modul sedentar de viață, fumatul, bolile cardio-vasculare, hipertensiunea, dar și stresul. Pentru a informa populația, anul trecut, Ministerul Sănătății a dezvoltat o rețea națională de centre de tratament pentru AVC în raioanele Cahul, Florești, Căușeni, Hîncești, Soroca, Edineț, Bălți, Comrat, dar și câteva la Chișinău.
Factori de risc în AVC:
Modul de viață sedentar
Fumatul
Bolile Cardio-vasculare
Hipertensiunea
Stresul.