Padurile din R. Moldova risca sa ramana fara plante si vietati. Numarul speciilor pe cale de disparitie s-a dublat in ultimii 14 ani. Cea de-a treia editie a Cartii Rosii publicata astazi contine peste 400 de exemplare.

Publicat:11.02.2016, 16:54

Academicienii cer sa fie luat masuri urgente  pentru a fi oprite defrisarile si braconajul.

Cei 70 de cercetatori, care au muncit la cea de-a treia editie spun ca situatia faunei si a florei din Moldova este una deplorabila. 24 de specii de pesti si 80 de specii de insecte in prezent sunt pe cale pe disparitie.


“Albina, bondarul, unele specii de fluturi...”


Unele specii, care anterior au fost pe cale de disparitie, in editia a treia a Cartii Rosii nu au fost incluse.


“Lipitoarele deja se reproduc atat de bine, ca nu in a doua carte au fost incluse, dar acum nu.”


Pisica salbatica, vidra, pelicanul roz si barza alba au ramas in continuare in Cartea Rosie, precum si lacrimioara, dar si mai multe specii de galbenele. Au fost incluse insa si 75 de specii de plante, care pana acum nu erau pe cale de disparitie. Cartea Rosie a fost editata in 3 mii de exemplare.


"Este unic, nici in Romania nu este asa ceva. Este in mai multe limbi...”


In librarii, Cartea Rosie costa 580 de lei. Ministrul Educatiei, prezent la lansare a propus ca macar un exemplar sa fie in toate  liceele din tara, iar educatia ecologica sa devina obiect optional.


Corina FUSU, MINISTRUL EDUCATIEI

“Potrivit cercetatorilor, protejarea speciilor de animale si plante are nu doar o importanta stiintifica, ci si una economica si politica.”


"Face parte din Acordul cu UE..."


Prima Carte Rosie a Moldovei fost editata in 1976 si a inclus 50 de specii de animale si plante. Urmatoarea, cea de-a doua editie a aparut in 2001, iar numarul speciilor pe cale de disparitie s-a marit pana la aproximativ 200. In 2016 numarul acestora s-a dublat.