O cladire din Chisinau a fost inclusa in lista nominalizatilor la concursul Uniunii Europene pentru arhitectura contemporana. Proiectul apartine arhitectului Maxim Calujac, care duce Moldova pentru prima oara la un asemenea concurs. Arhitecti din 41 de tari, cu peste 400 de lucrari, ii vor fi concurenti, iar la bataie e pus un premiu de 60 de mii de euro.  

Publicat:14.02.2021, 19:35

Artcor – este una dintre lucrarile arhitectului Maxim Calujac, inscrise in concurs. Cladirea se afla chiar in centrul Chisinaului si atrage priviri prin forma sa neobisnuita.

“Vorbesti despre forma cladirii, poate cate etaje are si ce mai este neobisnuit in ea.”

Artcor a prins viata acum doi ani, timp in care aici au avut loc mai multe concerte, seminare, conferinte, dar si expozitii. Tanarul a folosit betonul drept materialul principal pentru constructia cladirii, pe care l-a combinat cu lemnul.

“Betonul era cea mai buna varianta. Este economic, un element constructiv. “

“Pentru mine e important ca orice lucru simplu sa devina detaliu de arta si mereu imi amintesc ca arhitectura e parte din arta.”  

O parte din cladire se afla in incinta Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice, blocul facultatii de Arte.

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: “In lucrarile sale, Maxim pastreaza liniile si formele naturale. De exemplu in aceasta parte a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice, arhitectul a combinat sticla, lemnul si caramida. Totusi unele elemente au ramas ca odinioara, precum tavanul si caloriferele.”

Tanarul va participa in concurs si cu o alta lucrare de-a sa - complexul rezidential Loft Green Apartments din Bucuresti.

Maxim CALUJAC, ARHITECT: ”Arhitectura contemporana inseamna actualitate si eu cred ca am facut ceva valoros nu doar pentru Moldova, dar si pentru Europa.”

Premiul UE pentru arhitectura este de 60 de mii de euro, dar mai exista si premiul arhitectului emergent de 20 de mii de euro.

Maxim CALUJAC, ARHITECT: “Nu cred ca eu sau ceilalti participanti se gandesc la castigul financiar, insasi participarea e importanta, sau daca esti un finalist, e foarte important pentru arhitect.”

Premiul UE pentru arhitectura este un premiu bienal, acordat celor mai remarcabile constructii din Europa. Lista nominalizatilor la concurs include 449 de lucrari finalizate in perioada 2018-2020. Un sfert din lucrari sunt proiecte de regenerare sau transformare a cladiririlor existente. Acestea provin din 279 de orase din 41 de tari, Armenia si Moldova fiind pentru prima data nominalizate.