În fiecare zi, o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile o pacientă moare. Este statistica maladiei silențioase, ce nu are simptome, dar care poate fi tratată dacă este depistată la timp. Cancerul de col uterin se previne prin imunizare și se depistează datorită screeningului citologic. În cadrul săptămânii internaționale de prevenire a cancerului de col uterin, Ministerul Sănătății a lansat o campanie de informare despre cum putem să ne protejăm.
Mariana VÎRLAN, MEDIC ONCOLOG-GINECOLOG:„Cancerul de col uterin este cea mai frecventă patologie oncologică ginecologică, după cancerul mamar este un tip de cancer cauzat de un virus, care este HPV, cu transmitere sexuală, preponderent 90%.”
Tatiana PELIVAN EDU, MEDIC ONCO-GINECOLOG:„Este o maladie silențioasă, cancerul nu doare, iar unica modalitate de a-l depista la timp și de a-l trata este screeningul citologic.”
Așadar, cancerul de col uterin este boala ce, în primele stadii, practic nu are simptome. Totuși, specialiștii ne recomandă să fim atenți la unele semne:
„Sângerările vaginale, secreții itermenstruale sau menstruații mai abundente.”
„Pe măsură ce boala evoluează, simptomele sunt mai alarmante, cum ar fi dereglări din partea sistemului urinar, ca o urinare mai frecventă sau din contra, durere în membrul inferior, durere în spate, scăderea în greutate.”
Depistat la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat, spun medicii oncologi. Întrucât este cauzat de virusul Papiloma Uman, unica metodă de prevenire este vaccinarea fetițelor cu vârstele între 9 și 14 ani, dar și efectuarea testului screening, care poate detecta leziunile precanceroase.
Mariana VÎRLAN, MEDIC ONCOLOG-GINECOLOG: „Ce înseamnă vaccinarea, noi de fapt imunizăm fetițele tinere, pentru acest HPV. Vaccinul se administrează la fetițele de până la 10 ani, în trei doze, iar după 10 – în două doze. Reacțiile adverse pot fi ca la oricare vaccin: iritație, febră, slăbiciuni. Alte reacții nu au fost înregistrate.”
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: “Iar pentru femeile de peste 25 de ani, profilaxia cancerului de col uterin se face prin prelevarea PAP-testului. Acesta se efectuează în cabinetul ginecologic, o data la 3 ani.”
Mariana VÎRLAN, MEDIC ONCOLOG-GINECOLOG: „Este o analiză absolut indoloră, accesibilă și gratuită, adică orice femeie, asigurată sau nu, poate să meargă la medicul de familie și să obțină acest test.”
Pentru cazurile ce necesită investigații suplimentare, femeile pot beneficia de colposcopie în cele 12 cabinete specializate din cadrul instituțiilor medicale din Chișinău, dar și din raioane precum Soroca, Comrat, Cahul, Căușeni, Ungheni, Orhei, Drochia, Ceadâr-Lunga și municipiul Bălți.
Cabinete specializate de colposcopie Chișinău:
-Institutul Mamei și Copilului.
-Institutul Oncologic.
-Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.
Cabinete specializate de colposcopie:
-Soroca.
-Comrat.
-Cahul.
-Căușeni.
-Ungheni
-Orhei.
-Drochia.
-Ceadîr-Lunga.
-Bălți.
Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, ceea ce presupune că în fiecare zi o femeie se îmbolnăvește, iar la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei maladii.
La nivel global, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei. Pentru a spori gradul de conștientizare al populației și a îmbunătăți accesul la informații și servicii de vaccinare, screening și tratament, în fiecare an, în Săptămâna Internațională de prevenire a cancerului de col uterin, se organizează campanii de informare.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.