Vicepremierul pentru integrare, Cristina Gherasimov, anunță ca la 10 și 11 iulie, o delegației a Comisiei Europene vine la Chișinău în contextul organizării primei sesiuni de screening bilateral. Totodată, oficialul anunță că este pentru prima dată în istorie când această etapă nu se desfășoară la Bruxelles, dar în țara care dorește să devină membru al UE. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În Profunzime.

Ultimul update: 04.07.2024, 22:02 Publicat:04.07.2024, 21:56

„Săptămâna viitoare, pe 10 iulie avem prima sesiune de screening bilateral. Am primit calendarul săptămâna trecută, imediat după prima conferință. Prima sesiune va dura două zile, adică pe 10 și 11 iulie. De obicei toate delegațiile țărilor candidate merg la Bruxelles, însă noi avem marea onoare să vină Comisia Europeană la Chișinău. Deci, este prima dată în istorie”, a menționat vicepremierul.

Ulterior, aceasta a explicat cum Republica Moldova a reușit să ajungă la această înțelegere.

„Noi am încercat ceva nou, în așa fel ca colegii din Comisia Europeană să ne poată să ne cunoască nu doar prin legislație, dar și prin felul nostru de a fi, cum ne organizăm, cum reușim să organizăm acest training la noi acasă”, a adăugat Gherasimov.

La 25 iunie, premierul Dorin Recean, împreună cu alți oficiali din Moldova s-au aflat la Luxemburg, unde a avut loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova – Uniunea Europeană. În cadrul acesteia au fost lansate oficial negocierile de aderare ale țării noastre la Uniunea Europeană.

La 21 iunie, președinta Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, șefa statului a desemnat-o pe Cristina Gherasimov negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.