O mama, care il are la intretinere pe fiul sau diagnosticat cu paralizie cerebrala, se plange ca nu a putut beneficia de ajutorul financiar de urgenta, oferit printr-un program al Natiunilor Unite pentru familiile social vulnerabile din tara. Femeia sustine ca fiului sau i-a fost incalcat acest drept. De partea cealalta, responsabilii de la Directia Asistenta Sociala spun ca din cauza numarului mare de solicitari, au fost nevoiti sa selecteze beneficiarii si sa ofere banii celor mai nevoiasi.
Agafia Gabura, din Chisinau, il creste de una singura pe fiul sau, Ion, care sufera de paralizie cerebrala, dar si pe nepotul sau, Bogdan, diagnosticat cu autism. Copilul a fost lasat de parinti in grija bunicii.
Agafia GABURA, MAMA: “Nu l-am dat, nu l-am lasat. Mi-a fost foarte greu cu el... Prin spitale...”
Ion VARANITA, FIUL: “Eu sunt asa cum sunt... Asa m-am nascut. Ma duc la biserica in fiecare duminica.
Ce ii ceri lui Dumnezeu?
Sanatate. Ea este cea mai importanta.”
Familia traieste din salariul mamei, in calitate de asistent parental, de 3500 de lei, si din pensia de invaliditate a fiului.
Agafia GABURA, MAMA: “1800 de lei si il tin in pantaloni rupti, ii intorc pe o parte si alta, ca sa mai tina. Nu ne ajunge.”
"Iata medicamentele. Le cumparam noi.”
Cu doua persoane cu nevoi speciale in casa, femeia spune ca a sperat sa primeasca ajutorul unic de urgenta, in valoare de 4900 de lei, oferit printr-un program al Natiunilor Unite. Insa responsabilii de la asistenta sociala n-au inclus familia in lista.
Agafia GABURA, MAMA: “Le-am spus ca il am pe Ion, invalid de gradul intai, el va primi sau nu acest ajutor? Mi-au spus ca acus vor verifica listele si au vazut ca nu era inclus. Am sunat din nou si mi-au spus ca l-au trecut cu vederea.”
De cealalta parte, sefa Directiei Asistenta Sociala din sectorul Botanica si responsabilii de la primarie sustin ca familia nu a primit banii intrucat sunt prea multi beneficiari, iar acestia au fost selectati conform mai multor criterii.
Marina BUGA, SEF ADJUNCT DIRECTIA GENERALA ASISTENTA MEDICALA SI SOCIALA: “Tinand cont ca beneficiarii au fost mult mai multi decat cota atribuita, s-a apelat la criteriul de acordare a prioritatii persoanelor care se afla in situatii de risc social, si cu veniturile de la mai mic la mare.”
Carolina OLARU, SEF DIRECTIA ASISTENTA SOCIALA BOTANICA: “Nu puteau ca toti beneficiarii sa fie inclusi in aceasta lista, nu era posibil. Evident ca si in acest caz, Ion Varanita, ca si multi alti beneficiari, nu s-a regasit in lista.”
Un avocat in drepturile omului spune ca persoanele cu dizabilitati si familiile social vulnerabile, care nu au primit ajutorul social, pot depune o cerere la asistenta sociala pentru a revizui listele.
Doina Ioana STRAISTEANU, AVOCAT IN DREPTURILE OMULUI: “In cazul in care persoana considera ca se incadreaza in gradul de dizabilitate potrivit, s-a intocmit o lista si s-au distribuit ajutoare, dar lui nu i s-au oferit, atunci trebuie sa depuna o cerere scrisa. Cererea se examineaza obligatoriu, ca si petitia, si trebuie sa vina cu un raspuns in 15 sau 30 de zile. Daca i se invoca un raspuns neintemeiat, atunci se poate de contestat.”
Potrivit Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, peste 56 de mii de persoane social vulnerabile din tara noastra au inceput sa primeasca ajutorul financiar unic de urgenta, in valoare de 4900 de lei, de pe data de 27 ianuarie. Banii sunt achitati din sursele programului Alimentar Mondial si sunt oferiti in baza unui memorandum semnat sfarsitul anului trecut intre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si agentiile ONU.