La doua saptamani de cand Igor Dodon a fost la Procuratura pentru a fi interogat in dosarul Energocom, o noua data pentru audieri asa nu a fost stabilita. Procuratura Generala sustine ca avocatii lui Dodon au cerut sa vada niste documente din dosar, iar dupa ce se va decide asupra solicitarii va fi stabilita si data cand socialistul va fi chemat din nou pentru a depune marturii.

Publicat:10.01.2022, 20:05

Mariana CHERPEC, PROCUROR RESPONSABIL DE COMUNICARE: „Urmarirea penala pe cauza penala denumita generic „Energocom” este in curs de desfasurare. Prin urmare, tinand cont de principiul confidentialitatii efectuarii urmarii penale, alte informatii despre acest caz nu va putem oferi.” 

Mariana Cherpec a evitat sa ne spun daca mai exista banuiti in acest dosar. Totodata, aceasta a spus ca o alta data pentru audierea lui Igor Dodon, in acest dosar, inca nu a fost stabilita, desi au trecut deja doua saptamani de cand socialistul dat curs citatiei procurorilor.

Mariana CHERPEC, PROCUROR RESPONSABIL DE COMUNICARE: „Avocatii acestuia au inaintat o cerere procurorului de caz prin care au solicitat prezentarea unor documente din cadrul dosarului penal. Dupa studierea acestor documente urmeaza sa fie stabilita de comun acord cu procurorul de caz si data audierii acestuia pe marginea circumstantelor de care este banuit.”

Reactia Procuraturii a venit dupa ce fostul vicepresedinte al Parlamentului, Alexandr Slusari a declarat ca desfasurarea urmaririi penale pe acest dosar este tergiversata intentionat, iar intre timp, Dodon ar putea fugi din tara.

Alexandr SLUSARI, EX-VICEPRESEDINTE AL PARLAMENTULUI: „Ce se intampla? In loc sa stea la penitenciarul Nr. 13, Igor Dodon isi dicteaza conditiile procurorilor. Se doreste ca Dodon sa plece din tara, asa cum au fugit ceilalti oligarhi, sau dansul are garantii geopolitice de imunitate?”

Am solicitat un comentariu de la purtatoarea de cuvant a lui Igor Dodon, dar aceasta nu ne-a raspuns. Dodon s-a prezentat la Procuratura pe 29 decembrie. Atunci, acesta a spus ca nu-si recunoste vina si ca le-a povestit procurorilor despre ceea ce-si aminteste. In scurt timp, insa, Procuratura l-a contrazis si a spus ca de fapt, Dodon a refuzat sa faca declaratii si a solicitat timp pentru a se consulta cu avocatii sai si a face cunostinta cu materialele dosarului.

Suspiciunile care planeaza in jurul lui Igor Dodon sunt legate de activitatea acestuia din perioada anilor 2008-2009, cand era ministru al economiei. Potrivit procurorilor, acesta ar fi eliberat un aviz in baza caruia, in mai 2008 a fost semnat un contract privind procurarea energiei electrice la un pret mai mare pentru Republica Moldova, „Energocom” avand deja negociate si incheiate doua contracte de furnizare a energiei la un pret vntajos. Potrivit procurorilor, persoanele din conducerea intreprinderii Energocom s-ar fi inteles cu responsabilii de la ministerul Economiei si ANRE si au majorat ilegal preturile la energia electrica, iar diferenta si-ar fi pus-o in buzunare. Prejudiciile aduse bugetului public in urma acestor scheme au fost estimate la peste 123 de milioane de lei, spun procurorii. Igor Dodon spune ca nu stie nimic despre aceasta schema.