O potențială criză în sectorul energetic nu va afecta funcționarea spitalelor din țară, dau asigurări autoritățile. Instituțiile medicale sunt echipate cu generatoare, care produc energie electrică, iar în aceste zile sunt testate pentru a fi gata să fie puse în funcțiune în caz de necesitate. Generatoarele vor asigura cu lumină nu doar sălile de operație și terapie intensivă. Totuși se vor face economii.
Pentru a asigura cu energie electrică, toate blocurile, spitalulul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” a fost dotat cu 6 generatoare.
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „De exemplu, blocul ginecologie, unde sunt săli de naștere și săli de operație este dotat cu două generatoare: unul generează lumina și altul oxigen. Măsura a fost luată pentru că blocul necesită o capacitate mare de energie electrica.”
Igor CRACEA, INGINER: „Acest generator funcționează pentru blocul K maternitatea, bucătăria, laboratorul și morga. Când se stinge lumina în oraș, peste 5-6 secunde se pornește. Lucrează 10 ore.”
Generatorul care produce oxigen poate funcționa timp de douăsprezece or,
Pavel COȘCODAN, INGINER PE GAZE SUB PRESIUNE: „Trebuie să ne asigurăm că avem rezervă de oxigen în butelii. La stația dată avem conectate două butelii de oxigen, de 40 de litri, care ne ajung pentru 24 de ore.”
Spitalul Republican este dotat doar cu un singur generator, instalat acum 10 ani, însă administrația instituției susține că acesta poate asigura cu energie electrică întreaga clădire pentru 5-6 ore. Instituția mai are încă două generatoare, dar deocamdată acestea n-au fost conectate.
Dragoș PIDLEAC, ȘEF DEPARTAMENT GESTIONAREA PATRIMONIULUI: „Necesitatea acestor generatoare vine pentru a asigura securitatea energetică a pacienților atât în sălile de operație, cât și de la terapie intensivă.”
Conducerea spitalelor susține că în timpul conectării generatoarelor, energia este economisită.
Artur ȘCOLNIC, ȘEFUL DEPARTAMENTULUI ADMINISTRARE ȘI LOGISTICĂ, SCM „GHEORGHE PALADI”: „Seara nu se lasă lumina pe coridor, în încăperile libere nu se lasă lumina, condiționerele se conectează doar la necesitate.”
Ministrul sănătății dă asigurări că o potențială criza energetică nu va afecta instituțiile medicale din țară, deoarece toate sunt dotate cu generatoare.
Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Noi am asigurat toate instituțiile medicale cu generatoare. La momentul de față, în Republica Moldova, în instituțiile medico-sanitare publice sunt instalate peste 200 de generatoare. Toate sunt noi, venite prin ajutorul pe care l-am primit de la Uniunea Europeană.”
Din cauza riscului ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc de la 1 ianuarie, ceea ce ar putea duce la sistarea livrarii energiei electrice către malul drept al Nistrului, săptămâna trecută a început testarea generatoarelor din dotara spitalelor.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.