Observatorii internaționali care au monitorizat ambele etape ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova afirmă că acestea au fost organizate în circumstanțe extrem de provocatoare, dar autoritățile au făcut față, iar cetățenii au dat dovadă de maturitate.

Publicat:04.11.2024, 16:21

Marta TEMIDO, PARLAMENTUL EUROPEAN: „Din nefericire au fost depuse foarte multe eforturi din partea Rusiei și din partea celor pro-ruși, dar vrem să mulțumim poporului Moldovei pentru că au putut să se dedice și să vină la alegeri și să își exprime votul într-un număr record. Încurajăm autoritățile să continue acest drum și noi o să fim gata să acordăm suportul pentru Republica Moldova în continuare. 

Ulterior, Jone Blikra a menționat că deși Rusia a încercat să influențeze alegerile nu au reușit.

Jone BLIKRA, PACE: „Noi am urmărit două etape ale alegerilor care au fost organizate în circumstanțe extrem de provocatoare. Făcând față unor încercări fără precedent de a corupe procesul electoral în pofida eforturilor continue întreprinse de către Rușia dânșii nu au avut izbândă. Aceasta, este încă odată o dovadă a maturității societății Republicii Moldova care ne-a demonstrat precum că poate decide cu privire la liderii săi și să își contureze propriul său curs. Puterea și determinarea populației Republicii Moldova de a susține valorile democratice într-adevăr au prevalat.”

Maia Sandu a devenit, pentru a doua oară, președintele Republicii Moldova. Sandu l-a devansat pe contracandidatul său și potrivit datelor preliminare, a acumulat peste 55 la sută din voturi. Ea l-a înfrânt pe Alexandr Stoianoglo cu un avans de peste 11 puncte procentuale, adică aproape 180 de mii de voturi. La fel ca la alegerile de acum 4 ani, voturile din diaspora au făcut diferența.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.