Opt directori de gimnazii din raioanele Edineț, Florești, Glodeni și Căușeni riscă să fie amendați sau demiși din funcție după o tentativa de fraudare a examenelor de absolvire a clasei a noua. Comisia Națională pentru Examene va veni luni cu o decizie în acest sens anunță Ministrul Educației. Iar elevii care au copiat vor susține examenul repetat.

Publicat:15.06.2024, 19:12

Ministrul Educației a anunțat aseară ca au fost indentificate alte 5 gimnazii, după cele 3 anunțate săptămâna trecută, unde ar fi avut loc scurgerile de informații în timpul examenelor, iar pe internet au fost publicate fotografii cu testele la matematică și limba română, dar și rezolvarea acestora.

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCAȚIEI:  „Cu 3 directori noi ne-am întâlnit deja, la fel și cu șefii direcțiilor de învățământ. Vom adopta și o decizie a Comisiei Naționale pentru Examene, în raport cu aceste instituții și direcții. Le vom solicita să investigheze și să documenteze situația, iar toate persoanele implicate să fie trase la răspundere.”

Astfel, cei 8 directori de gimnaziu, din raioanele Edineț, Florești, Glodeni și Căușeni  riscă o amendă de până la 12.000 de lei sau să fie suspendați din funcție. Iar elevii care ar fi copiat în timpul examenului vor susține testul repetat.

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCAȚIEI:  „Sesiunea suplimentară se va desfășura într-o singură instituție din raion și noi vom fi prezenți în toate aceste instituții pentru a monitoriza modul în care se desfășoară examenul suplimentar.”

Ancheta inițiată de ministerul Educației este încă în desfășurare, iar luni Comisia Națională pentru Examene va anunța o decizie în acest sens. Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului prevede că este interzisă publicarea subiectelor, precum și a soluțiilor la acestea, până la începerea probei sau pe durata desfășurării acesteia.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.