Orice problemă pe care o avem privind un produs sau serviciu cumpărat, poate fi reclamată de astăzi la un număr unic. Inspectoratul de Stat pentru protecția consumatorilor a lansat centrul unic de apel pentru consumatori, unde oamenii vor fi redirecționați direct spre instituția vizată sau consultați de către specialiștii în domeniu. 

Publicat:24.01.2025, 21:07

Sergiu DĂRĂNUȚĂ, ȘEF INSPECTORATUL DE STAT PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORULUI: „Este un număr unic pe toate domeniile, pentru toți consumatorii. Este un 112 al consumatorului.”

Așadar, cele 12 subdiviziuni ale Inspectoratului General pentru supravegherea produsele alimentare și nealimentare și protecția consumatorului, cum ar fi ANSA, ANRE, Autoritatea Aeronautică Civilă sau Comisia Națională a Pieței Financiare pot consulta oamenii sau să le primească reclamațiile privind un produs pe care l-au cumpărat sau vor să-l achiziționeze la numărul unic 51-51-51.

Sergiu DĂRĂNUȚĂ, ȘEF INSPECTORATUL DE STAT PENTRU PROTECȚIA CONSUMATORULUI: “Orice cetățean al RM, care întâlnește o problemă pe oricare domeniu, fie că e produs alimentar, nealimentar, serviciu financiar sau oricare altul, o întârzire de zbor, poate apela la acest centru unic de apel.”

La numărul unic, consumatorii vor selecta unul dintre cele 6 butoane, fiecare dintre ele fiind destinat unui domeniu în protecția consumatorului, ulterior vor fi redirecționați către instituția necesară.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: "În cazul în care consumatorul nu va fi redirecționat, acesta poate intra ilegatura directă cu un specialist. Aici, în call centru, oamenii pot fi consultați la telefon privind drepturile lor în calitate de consumator."

"Inspectoratul de Stat pentru protecția consumatprului, bună ziua. Problema dvs ține de ANRE, vă o fac o readresare."

Dacă problema consumatorilor nu este rezolvată pe cale amiabilă cu prestatorul de serviciu sau de produs, poate fi depusă o petiție.

Victoria MOCAN, SPECIALIST PRINCIPAL, DIRECȚIA INFORMARE A CONSUMATORILOR, ISSPNPC: “Pentru a depune o reclamație, este nevoie ca consumatorul să dețină bon fiscal, certificatul de garanție sau o confirmare a dovezii de plată, cum ar fi un estras bancar.”

Adrian GUZUN, DIRECTOR DE PROIECT: „În acest mod, toate instituțiile și agenții economici vor fi mai responsabilizați să ofere produse și servicii mai calitative.”

Proiectul Centrului Unic de apel pentru consumatori a demarat anul trecut și a costat 60 de mii euro, bani oferiți de Uniunea Europeană. Anul trecut, peste 1400 de petiții au fost înregistrate de către Inspectoratul de Stat pentru protecția consumatorului, jumătate din ele au vizat prestări de servicii necalitative și refuzarea de a înlocui produsul.