Palatul Republicii din capitala a gazduit astazi un targ al producatorilor autohtoni. Miere, fructe si legume ecologice, plante medicinale si cascavaluri – toate au fost aranjate pe tarabe si au ademenit vizitatorii. Producatorii prezenti la eveniment si-au pus afacerea pe roate datorita unui proiect pentru dezvoltare rurala din tara noastra in parteneriat cu Uniunea Europeana.

Publicat:06.10.2022, 18:56

Eudochia Chiriac este o producatoare de cascavaluri din sudul tarii. Femeia are o mini-ferma de 20 de bovine. Din laptele obtinut de la vacile sale face peste 6 tipuri de cascaval dupa propria reteta, folosind tehnologie italiana.

Eudochia CHIRIAC, PRODUCATOR DE CASCAVAL: “Managerul GAL ne-a spus ca este o finantare mare, am aplicat la proiect, am castigat, am construit si facem cascaval. Noi lucram, sustinem produsele noastre si am un scop, sa participam cu cascavalul nostru la concursuri si sa obtinem macar o medalie de aur.”

Iar Ion Cebotari, din Soroca, cultiva pe o suprafata de 10 hectare de pamant plante medicinale certificate bio. De mai bine de doi ani deja, barbatul exporta planetele in Germania si Franta.

Ion CEBOTARI, PRODUCATOR AUTOHTON: “Avem galbinele, albastrea, floare de soc, floare de tei, nalba de padure. 

Si cu ce sunt bune pentru sanatate?

 Pentru tot organismul, pentru ficat, stomac.”

De la targ nu au lipsit fructele si legumele, dar nici mierea.

“Avem polen, avem fagure, avem lumanari, propolis, miere poliflora, avem pastrura.”

Si daca unii au venit cu produse alimentare la eveniment, altii au aus instrumentele muzicale, cumparate datorita proiectului de dezvoltare rurala.

Orchestra fondata in Hasnasenii Mari, Drochia, are peste 40 de membri si activeaza din 2015. Acum cativa ani, datorita unui proiect de grant de 75 de mii de lei, muzicienii au reusit sa schimbe instrumentele vechi pe altele noi.

Dragos CANTEMIR, MEMBRU AL ORCHESTREI DE FANFARA HASNAS: “Imi place sa cant la el si la trompeta.”

Cristian ARHIRII, MEMBRU AL ORCHESTREI DE FANFARA HASNAS: “ - Cine te vezi in viitor?

Un baritonist mare.”

Iar fanfara “Hasnas” se bucura de succes la diverse concursuri din tara, dar si de peste hotare.

Andrei ARHIRII, DIRIJORUL ORCHESTREI DE FANFARA HASNAS: “Suntem detinatorii trofeului la Botosani, la Suceava. De-ati fi stiut cu ce intrumente am inceput noi, sunt deja exponate de muzeu, legate cu sarma, lipite cu lipici.”

Vizitatorii care au venit la targ spun ca au avut parte de muzica buna si de o varietate mare de produse de calitate.

“E ceva deosebit, artizanal.”

“Am luat si struguri, si prune de la producatorii autohtoni, foarte placut si gustos, natural si sustinem.”

Targul a fost organizat de Reteaua Nationala Leader din Moldova pentru Dezvoltare Rurala Sustenabila in parteneriat cu Uniunea Europeana, care ajuta micii antreprenori sa-si dezvolte afacerea.