Până la sfârșitul lunii octombrie, telefoanele mobile ar putea fi interzise în timpul orelor, la școală. Ministrul Educației spune că în fiecare clasă vor fi boxe speciale unde elevii vor lăsa telefoanele, iar la pauză le vor putea recupera și utiliza. Proiectul urmează să fie votat de Parlament.

Publicat:25.09.2024, 19:28

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCAȚIEI: „Noi o să reglemăntăm doar utilizarea pe durata orelor, elevii vor putea veni cu ele la școală și le vor putea utiliza în pauze. În același timp pe durata orelor recomandarea o să fie să se amenajeze boxe speciale în care să fie puse telefoanele.”

Acest model este deja implementat în mai multe instituții și, potrivit ministrului educației, este o metodă care funcționează. La finalul lecției, copiii își vor recupera telefonul și îl vor putea folosi doar la pauză, urmând să-l lase din nou în aceeași boxă pe durata orelor următoare. Proiectul de lege este în avizare, iar răspunsul Guvernului și al Parlamentului ar urma să apără într-o lună.

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCAȚIEI: "Avem o așteptare rezonabilă la finalul lunii octombrie, să avem aprobată modificarea la codul educației și în decurs de o săptămână aprobat și ordinul ministrului."

De asemenea, potrivit ministrului, sunt prevăzute și sancțiuni pentru elevii care nu se vor conforma regulilor.

Dan PERCIUN, MINISTRUL EDUCAȚIEI: "Sunt același modalități de sancționare ca și pentru oricare altă abatere disciplinară, de la atenționare, observație, până la eventuala îndepărtare de la lecție. Dar nu cred că vom ajunge acolo, e o abatere minoră și o să fie nevoie de mai multe discuții cu profesori, diriginte."

Ministerul Educației a propus ca interzicerea telefoanelor mobile în școli să fie reglementată în Codul Educației pentru că mulți elevi sunt dependenți de gadgeturi, iar profesorii cu greu le pot capta atenția în timpul orelor. Folosirea dispozitivelor digitale aduse de acasă este interzisă și în școlile din România, cu excepția unor spații. Pentru a preveni dependența digitală, măsuri similare au fost introduse în Brazilia, Spania, Anglia, Franța, Italia și Grecia.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.