Parintii adolescentului din Causeni, care a fost sechestrat si maltratat de militienii transnistreni, au depus plangere la Procuratura si politie. Acestia vor ca persoanele vinovate sa fie trase la raspundere. Oamenii legii au pornit o cauza penala pentru rapire. Intre timp, avocatul poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat si examineaza cazul.

Ultimul update: 25.01.2023, 19:56 Publicat:25.01.2023, 19:29

„Alergau dupa mine cu arma si ma bateau.

Asta e ceea ce isi aminteste adolescentul de 15 ani din Hagimus, care a fost sechestrat si batut de militienii transnistreni vinerea trecuta. Victima spune ca nu a avut conflicte cu nimeni si nici pana acum nu stie de ce a fost retinut. Adolescentul presupune ca a fost confundat cu o alta persoana. Totul s-a intamplat dupa ce a iesit de la antrenament, de la sala de sport pe care o frecventeaza la Tighina, iar la scurt timp de el s-au apropiat persoane necunoscute imbracate in civil.  

„S-au apropiat si m-au intrebat ce fac eu acolo, eu am spus ca ma plimb, a mai venit inca un baiat si au inceput sa fuga dupa mine. In fata mea au iesit inca doi sau trei, unul avea arma, o tinea indreptata spre mine. Eu am alergat mai departe si m-am culcat la pamant.”

Baiatul povesteste ca a fost incatusat si dus la un post de-al militienilor transnistreni, unde a fost batut. Adolescentul s-a ales cu comotie cerebrala si fracturi. Asta a aratat expertiza-medico legala, spune mama baiatului.

Ala ARION, MAMA BAIATULUI:El si acum se teme sa spuna ceva, ca ii este frica sa nu fie prins iar la Tighina si batut. Eu inca nu stiu la ce o sa aduca toate aceste traume care i-au facut lui, psihologic si fizic. De asta o sa ma duc peste tot si vreau tare sa ii pedepseasca.”

Parintii baiatului au depus o plangere la Procuratura din Tighina si la Inspectoratul de Politie Causeni pe numele militienilor transnistreni care i-au maltratat feciorul.

Ala ARION, MAMA BAIATULUI: „Pe dansul il doare tot, manele, picioarele, spatele. El noaptea nu doarme, el tresare.”

Inspectoratul de Politie Causeni a pornit o cauza penala pentru rapire si pentru vatamari corporale. Potrivit politiei, tanarul nu a fost in vizorul organelor de drept. Biroul Politici de reintegrare investigheaza cazul.

Oleg SEREBREAN, VICEPRIM-MINISTRUL PENTRU REINTEGRARE AL REPUBLICII MOLDOVA: “Noi vom pune problema in discutie la viitorul 1+1. Va fi discutat si cu colegii de la OSCE, chiar astazi am avut o discutie cu doamna Heberling. Atat timp cat va fi situatia aceasta de conflict din pacate situatii de acest gen vor fi. Se vor pronunta organele de ancheta, organele de ordine pe marginea acestui caz.”

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat si spune ca ceea ce s-a intamplat este grav.

Maia BANARESCU, AVOCATUL POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI: „Seful reprezentantei Varnita a Oficiului Avocatului Poporului s-a intalnit cu parintii copilului. Vom monitoriza cum au actionat autoritatile constitutionale in zona de stricta securitate, care au fost actiunile intreprinse. Este o incalcare grava a drepturilor copilului. Evident este din nou o rezerva ca noi nu putem asigura acea securitate, inclusiv a copiilor in zona transnistreana si este, la fel, foarte grav.”    

Totul s-a intamplat vinerea trecuta la Tighina. Momentul sechestrarii a fost filmat de prietenii baiatului, care au anuntat parintii si politia despre cele intamplate.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.