Pentru a-i determina pe copii din familiile rome să meargă la școală și la facultate, autoritățile îi motivează cu burse de merit. în acest an sunt peste 90 de bursieri, numărul acestora practic s-a dublat, față de anul trecut. Totuși, abandonul școlar încă persistă în rîndul acestei etnii, cauza principală fiind sărărcia.

Publicat:16.02.2025, 17:47

Dumitrița Moristan, elevă în clasa a 11-a la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Studiază viola. Provine dintr-o familie cu trei copii și spune că mereu a fost încurajată să-și continue studiile.

Dumitrița MARISTAN, ELEVĂ: “Mama, tata și mai ales bunica au fost pentru ca noi să învățăm și pentru ca să ne facem mândri de etnia care suntem și trebuie să învățăm, acesta a fost punctul lor foarte important pentru noi.”

Drumul ei nu a fost tocmai ușor. A avut parte și de discriminare, dar nu s-a dat bătută. Tânăra și-a dorit să facă muzică și  nu a renunțat.

Dumitrița MARISTAN, ELEVĂ: Au fost multe piedici ca eu să nu învăț muzica, dar eu oricum am mers mai înainte.

Mergem mai departe și o cunoaștem pe Romanița, o adolescentă ambițioasă care la fel beneficiază de bursă de merit.

Romanița RADIDA, ELEVĂ: "Mi-am dorit să învăț pentru că am avut un exemplu foarte bun alături de mine, mama mea care a dorit să-și continue studiile mai departe. Cumva iată asta m-a stimulat cel mai mult."

Romaniță este elevă în clasa a 12-a la liceul Bogdan Petriceicu Hașdeu din orașul Drochia, iar pe lângă studii se implică și în alte activități.

Romanița RADIDA, ELEVĂ: “Sunt o persoană activă în societate, promovez foarte mult ideile tinerilor. Am participat la diferite întâlniri, am promovat foarte mult tinerii romi care își doresc să învețe, anume prin discuții și prin a aduce materiale informative.”

Romanița și Dumitrița sunt niște norocoase că au avut parte de susținere, însă mulți copii din familiile rome sunt nevoiți să  abandoneze școala.

Ion BUCUR, MEDIATOR COMUNITAR: "O barieră ar fi sărăcia, întotdeauna aceasta a fost o problemă și confruntarea cu discriminarea. Copiii motivează că nu pot să frecventeze școala regulat pentru că aceasta este o chestie individuală. Nu toți sunt înțeleși. Atunci când vorbim de copiii romi."

Potrivit UNICEF fiecare al 5-lea rom din țara noastră este analfabet la maturitate, iar în prezent 72 la sută din copii romi sunt incluși în procesul de invățământ general. Potrivit specialiștilor,  soluții există.

Mihai PLAȚINDA, OFIȚER UNICEF  MOLDOVA: "Ca profesorii și cadrele didactice însăși ei să cunoască depre cultura și istoria romilor în Republica Moldova, ca să evite discriminarea și barierele de comunicare în clasă."

În acest an, bursierii romi au fost selectați în urma unui concurs organizat de Ministerul Educației și Agenția Relații Interetnice. Cei 93 de elevi și studenți primesc lunar câte 1 200 de lei.