20 de funcționari publici de la Botoșani, care ar fi eliberat ilegal buletine românești, au fost duși la Iași la audieri. Perchezițiile de ieri s-au terminat noaptea târziu, iar din birouri au fost scoase sute de documente. Potrivit anchetatorilor români, într-o singură locuință, figurau șase mii de oameni, spun anchetatorii, lucru știut inclusiv de autoritățile locale. De această schemă, fără precedent, profitau în deosebi moldovenii, ucrainenii și rușii.
„Ați luat oameni în spațiu ilegal? Ați vândut oamenilor acte false?
-Nu facem noi așa ceva
-Cum explicați situația? De ce v-au adus?
-Ce acuzații vi se aduc?
-De câte ori ați luat șpagă? Cât era șpaga de la oameni? Ați emis doar buletine sau și alte acte?
-Cum vă alegeați oamenii care să i-a la chirie pe acești indivizi?
-Ați luat mită?
-Era o practică în primărie să luați bani de la oameni?”
Perchezițiile, care au început ieri dimineața la Botoșani, s-au terminat noaptea târziu, iar în imagini se văd polițiști care duc câte un teanc de documente. Ele sunt aduse din birourile funcționarilor publici de la serviciile de evidență a populației. Oficialii sunt bănuiți că ar fi eliberat ilegal cărți de identitate românești.
Angel GHIORGHIU, PRIMAR BOTOȘANI:„Au fost ridicate niște documente de pe circuitul de avizare pentru emiterea cărților de identitate. Au fost ridicate acte din mai multe perioade, inclusiv listele electorale."
În urma verificărilor s-a aflat că într-o singură locuință din județul Botoșani figurau 6 mii de oameni, iar acest lucru era știut inclusiv de autoritățile locale, spun anchetatorii.
Daniel AVATAMANIȚEI, VICEPRIMAR BOTOȘANI:„-Nu vi s-a părut suspect că sunt mai mulți oameni pe o singură locație?
-Eu le-am spus că nu este OK.
-Deci știați de această practică!
-Da.
-Dacă știați de această practică, ați încercat să luați vreo măsură?
-Nu.”
Ca să poată elibera actele de identitate românești moldoveilor, ucrainenilro și rușilor, funcționarii publici vizați de anchetă le făceau, mai întâi, rost de domicilii pe hârtie. Astfel aceștia ajungeau în acest fel să figureze la adrese, fără ca proprietarii să știe acest lucru, ori acceptau să îi ia în spațiu în schimbul a 150 de euro. În alte cazuri, adresele de domiciliu trecute în actele vândute străinilor erau în realitate niște construcții distruse și abandonate.
„Ați văzut alți cetățeni decât români?
Nu.
Ați văzut cetățeni ruși?
Nu”
Rețeaua ar funcționa de șase ani, iar sumele pe care le primeau suspecții pentru un document de identitate românesc ajungeau până la 450 de euro.
Ovidiu OANȚĂ, REPORTER PROTV: „Mai grav bănuiesc anchetatorii este că printre cei care ar fi obținut prin mod fraudulos documente de călătorie românești s-au strecurat și foarte mulți ruși, care deși pretind că s-ar fi născut în orașe ca Moscova sau Sankt Petersburg ar fi urmași ai românilor. Temerea este că în realitate ar fi agenți sub acoperire, care ar fi reușit să ajungă în țări din occident.„
Potrivit schemei funcționarii de la serviciile de evidență a populației încasau între 50 și 100 de euro pentru fiecare carte de identitate înregistrată în sistemul național. Alți 50 de euro ajungeau în buzunarele funcționarilor de la primării care emiteau documente necesare, cum ar fi, de pildă, adeverințe de rol fiscal sau copii după acte de stare civilă. 20 de suspecți au fost duși la audieri, la Iași. Ei sunt vizați de numeroase acuzații de corupție și fals, de la luare și dare de mită, trafic și cumpărare de influență, până la falsuri în înscrisuri oficiale ori sub semnătură privată.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.