Peste 400 de mii de oameni și aproape 300 de mii de locuințe au fost recenzate, în mai bine de o săptămână de când a început recensământul populației. Datele au fost publicate de către Biroul Național de Statistică. Între timp, serviciul 112 a anunțat că au fost solicitate solicitări informații referitoare la identitatea recenzorilor, iar unii oameni au manifestat un comportament agresiv. Pentru a încuraja populația să participe la recensământ, Biroul Național de Statistică a publicat un nou video informativ.

Publicat:19.04.2024, 16:35

Astfel, oamenii sunt îndemnați să fie deschiși și receptivi cu recenzorul, care le va adresa întrebări.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV:  „În acest context, Biroul Național de Statistică anunță că în perioada 8-16 aprilie, de când a început recensământul populației, au fost recenzate 402 mii de persoane.  Recensorii au mers la 290 de mii de locuințe, inclusiv cele nelocuibile.”

Serviciul 112 a anunțat că de când a început recensământul, au fost raportate 7 apeluri parvenite în timpul recenzării.

Ana CARPOVICI, PURTĂTOR DE CUVÂNT SERVICIUL 112:  „Am avut apeluri de la persoane care solicită intervenția poliției precum că ar fi conflict cu chestionatul,  persoana având comportament agresiv sau fiind în stare de ebrietate.”

Oamenii sunt îndemnați să răspundă doar  persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică, acestea fiind obligate să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logoul recensământului. Datele sunt colectate pe o tabletă și doar prin interviu față în față, iar în chestionarul de recensământ nu sunt întrebări legate de datele bancare. 

Potrivit legii, participarea la recensământ este obligatorie. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete în cadrul recenzării  prevede amenzi de până la 2500 de lei. 
Recensământul, care se va încheia pe 7 iulie, are loc o dată la 10 ani, cu scopul de a obține date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.