Peste 600 de mii de oameni și mai bine de 400 de mii de locuințe au fost recenzate în aproape trei săptămâni de când a început recensământul populației. La Soroca, peste 30 la sută din populația raionului a fost chestionată. Recenzorii spun că în mare parte oamenii sunt binevoitori și răspund la întrebări, dar sunt și dintre cei care sunt rezervați sau nemulțumiți, fiind influențați de informații false despre recensământ.

Publicat:25.04.2024, 21:01

Bună ziua, sunt recenzorul dvs de sector.
Treceți, vă rog.

V-aș fi recunoscătoare pentru participare și pentru răspunsurile corecte. Toate răspunsurile dvs vor fi confidențiale.
Cu mare plăcere.

Peste 120 de recenzori au mers din casă în casă pentru a recenza locuitorii raionului Soroca. Chestionarul conține mai multe întrebări, iar oamenii spun că sunt conștienți de importanța datelor oferite.

“Este necesar pentru ca să se știe câți suntem, unde suntem, cum suntem. Ca să nu fie fel de fel de discuții, acest lucru se face o dată la 10 ani, ca să se știe câte persoane suntem și cine suntem.”

“Recensământul trebuie nu doar agreat, ci este chiar binevenit, deoarece este o întrebare mult așteptată. În orice domeniu, e ca un fel de inventariere.”

“O dată la 10 ani chiar e binevenit și nu suntem nici prima și nici ultima țară care îl face. E la timp și ceva normal.”

La rândul lor, recenzorii spun că unii oameni sunt rezervați față de proces, fiind influențați de informațiile false care apar în spațiul public.

Ludmila SECRII, RECENZOR, SOROCA: “Unii oameni așteaptă niște întrebări mai deocheate, iar atunci când se termină chestionarul, se întreabă 

– Unde-i întrebarea ceea? 

- Care întrebare?! 

-Păi au spus că vor fi nu știu ce întrebări. 

- Nu, nu sunt astfel de întrebări. 

Sunt întrebări simple legate de casă, de masă.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, până pe 21 aprilie au fost recenzate peste 600 de mii de persoane și peste 400 de mii de locuințe din toată țara. Recensământul, care se va încheia pe 7 iulie, are loc o dată la 10 ani, cu scopul de a obține date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. Potrivit legii, participarea la recensământ este obligatorie. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete în cadrul recenzării prevede amenzi de până la 2500 de lei.