Peste 800 de mii de persoane și aproape 600 de mii de locuințe au fost recenzate în primele 3 săptămâni de când a început recensământul populației, anunță Biroul Național de Statistică. Între timp, potrivit profilului teritorial, locuitorii orașelor sunt chestionați mai lent, față de cei în sate. Se întâmplă pentru că rezencorii din sate sunt cunoscuți de oameni, respectiv, aceștia sunt mai deschiși și receptivi.

Publicat:26.04.2024, 19:44

860 de mii de persoane și aproape 600 de mii de locuințe au fost recenzate în toat țara, până pe 25 aprilie, anunță Biroul Național de Statistică.

Biroul Național de Statistică până pe 25.04.24

860 MII PERSOANE RECENZATE
597 MII LOCUINȚE RECENZATE

Totodată instituția a prezentat și profilul teritorial, privind ponderea procesului de recensământ.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Astfel, un ritm sporit de recenzare s-a atestat în raioanele Anenii Noi, Fălești, Glodeni, Orhei, Rașcani, Soroca, Telenești și Ungheni. Pe când, în orașele mari, precum  Chișinau și Bați, dar și în raioanele Briceni, Cahul, Cantemir și Cimișlia, procesul de recenzare decurge mai lent.”

Oleg CARA, DIRECTOR BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ: „De regulă, în localitățile rurale, unde recenzorii sunt mai bine cunoscuți de către locatari, procesul de colectare a datelor decurge mai rapid. În alte localități, în special municipiul Chișinău și Bălți, recenzorilor le trebuie un efort suplimentar de a contacta gospodăriile și de a convinge de a participa.”

Pentru a încuraja oamenii să participe la recensământ, Biroul Național de Statistică a publicat un nou video, în care copiii vorbesc și explică despre importanța colectării datelor. Clipul realizat cu suportul Ministerului Educației și UNICEF, face parte din campania de conștintizare a importanței recensământului, în rândul elevilor, profesorilor și a părinților.

Deocamdată, Biroul Național de Statistică nu dispune de date despre rata de refuz, acestea vor fi anunțate la sfârșitul perioadei de recenzare. Totodadă, șeful instituției a precizat că până la această oră, nu au fost aplicate amenzi.

Oleg CARA, DIRECTOR BIROUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ: „Nu avem situații când o persoană refuză categoric să ofere un răspuns, respectiv noi continuăm să convingem acele persoane. Atât timp cât avem șansa să obținem răspunsuri, nu putem să aplicăm careva sancțiuni.”

Recensământul, care se va încheia pe 7 iulie, are loc o dată la 10 ani, cu scopul de a obține date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării.