Peste doua mii de arme de diferite tipuri au fost distruse prin topire, astazi la o uzina din capitala. Munitiile au fost confiscate de cei de la IGP, in ultimii doi ani, de la infractori sau au fost predate benevol de cetateni din cauza unor defectiuni. Cea mai scumpa arma nimicita astazi este un pistol care costa 500 de euro. 

Publicat:25.11.2021, 17:40

Dezasamblate si aranjate in cutii, armele colectate de angajatii Inspectoratului General de Politie, in ultimii doi ani, au fost aduse in aceasta dimineata la o uzina din centrul capitalei, pentru a fi topite.

Ion TURCAN, SEFUL SECTIEI SUPRAVEGHERE CIRCULATIE ARMAMENT IGP:“Aici sunt arme care au fost confiscate de la infractori, fiind ca corpuri delicte, sau arme care au fost adaptate pentru comiterea unor infractiuni, precum si arme predate benevol de cetateni, care le-au mostenit de la bunei, care au fost depistate in gospodarii.”

Potrivit oamenilor legii, armele sunt distruse pentru ca fie sunt deteriorate, fie ca instanta de judecata a dispus nimicirea lor. Munitiile au fost pastrate in tot acest timp intr-un depozit al institutiei.

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV:“Cele peste doua mii de arme au fost aruncate in cazanul specializat unde vor fi topite la temperatura de 1700 de grade. Prima partida va fi topita timp de trei ore, iar intreg procesul va fi supravegheat de politisti si mascati.”

Cea mai scumpa arma nimicita astazi este un pistol, a carui pret constituie 500 de euro.

Ion TURCAN, SEFUL SECTIEI SUPRAVEGHERE CIRCULATIE ARMAMENT IGP:“Este pistol cu glont Sig Sauer, care a fost ca corp delict intr-o cauza penala.”

Alexandru BEJAN, SEFUL ADJUNCT AL IGP:“Metalul respectiv ramane la discretia intreprinderii respective, este utilizat ulterior in procesul de productie a diferitor articole din metal. Pentru noi este important ca toate armele care sunt prezente, sa fie puse in cuptor.”

Potrivit oamenilor legii, de la inceputul anului au fost inregistrate circa 150 de incidente armate.

Alexandru BEJAN, SEFUL ADJUNCT AL IGP:“Sunt in descrestere comparativ cu anul precedent, dar totusi numarul lor ne ingrijoreaza si aici vedem ca mai avem de lucru vizavi de cultura portului de arma.”

Pentru topirea armelor s-au cheltuit peste 10 mii de euro, bani oferiti de Uniunea Europeana, prin intermediul PNUD. Ultima actiune de acest fel a avut loc in 2019. In perioada anilor 2005 – 2019, in Republica Moldova au fost distruse prin topire peste 16 mii de arme de foc.