Parlamentul, Comisia și Consiliul European au ajuns la un consens privind planul de sprijin de aproape 2 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Astfel, suma convenită a crescut până la 1,9 miliarde de euro de la 1,8 miliarde de euro - sumă anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, toamna trecută. Mai mult, europarlamentarul Siegfried Mureșan anunță că instituțiile europene au convenit și asupra unei creșterii de peste 200 de milioane de euro a pre-finanțării.
„După trei luni de negocieri strânse, am reușit să obțin în seara aceasta un acord între instituțiile Uniunii Europene privind adoptarea Facilității de Stabilitate și Creștere pentru Republica Moldova de 1,9 miliarde de euro. La propunerea mea, am reușit o creștere de peste 200 de milioane de euro a pre-finanțării. Acestea sunt fondurile care vor ajunge în Republica Moldova la scurt timp după intrarea în vigoare a Facilității”, a menționat Siegfried Mureșan.
Totodată, conform unei note emise de Parlamentul European, facilitatea își propune să sprijine Moldova în confruntarea cu provocări semnificative, în special să atenueze impactul profund al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității, economiei și mijloacelor de trai ale cetățenilor Republicii Moldova și să-și întărească rezistența împotriva atacurilor hibride în curs și fără precedent și a interferențelor maligne străine care vizează țara și procesele și instituțiile democratice.
Îmbunătățiri cheie:
Sprijin sporit pe bază de granturi: Negociatorii au convenit să aloce 520 de milioane de euro în granturi – o creștere de 100 de milioane de euro în comparație cu propunerile inițiale – alături de 1,5 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă scăzută. Această ajustare asigură că Moldova poate implementa reforme fără acumularea nesustenabilă de datorii.
Acces accelerat la finanțare : Facilitatea oferă 18% prefinanțare , față de 7% inițial, din sprijinul total, permițând desfășurarea rapidă a resurselor pentru a aborda securitatea energetică, infrastructura anticorupție și modernizarea serviciului public.
Consolidarea capacității administrative : 20% din fondurile de grant dedicate vor consolida instituțiile Republicii Moldova prin sisteme de guvernanță digitală, formare în serviciul public și reforme judiciare – premise pentru gestionarea eficientă a fondurilor UE.
Cadru consolidat de supraveghere : pentru a asigura controlul parlamentar complet, acordul stabilește un dialog între Parlament și Comisie pentru a revizui în mod regulat progresul în implementare.
De asemenea, a fost convenit să se pună la dispoziție contribuții voluntare suplimentare sub formă de venituri externe alocate de la alți donatori, cum ar fi organizațiile internaționale de finanțare, pentru sprijin financiar suplimentar pentru Moldova și că Facilitatea nu va sprijini activități sau măsuri care subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei.
Ajutorul de 1,8 miliarde de euro pentru Moldova a fost anunțat pe 10 octombrie 2024, de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată într-o vizită oficială la Chișinău.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.