Plecarea masivă a judecătorilor în urma procesului de vetting era de așteptat spun autoritățile, care susțin că acesta este rezultatul curățirii sistemului. Cele mai afectate instanțe sunt Curțile de Apel și Curtea Supremă de Justiție, unde au avut loc demisii masive. În ultimii doi ani, au plecat din sistem peste o sută de judecători. Experții spun că deocamdată nu există un termen când aceste instanțe vor fi reformate.
În urma plecărilor masive, la Curtea de Apel Bălți au rămas 4 judecători în colegiul penal și 4 magistrați în colegiul civil. Potrivit președintelui instaței, numărul celor rămași este prea mic pentru volumul dosarelor care sunt acum pe rol.
Ion TALPA, PREȘEDINTELE CURȚII DE APEL BĂLȚI: ”Sunt multe dosare, dar sperăm că concursurile pentru transfer temporar vor fi organizate cât mai rapid și vor fi desemnați câțiva judecători și ne vom stărui să facem față ca să nu sufere justițiabilii.”
Iar la Curtea de Apel Comrat activează acum doar un complet format din 3 judecători.
Dmitrii FUJENCO, JUDECĂTOR, CURTEA DE APEL COMRAT: ”Activează 3 judecători din 7 judecători care ar trebui să fie. 00:26 Evident că volumul de lucru este foarte mare și sarcina îndeplinită de noi coincide cu sarcina la Curtea de Apel Chișinău, mă refer la lucrul care este efectuat. ”
La începutul lunii, CSM a admis parțial cererile de demisie depuse de 15 judecători ai Curților de Apel Bălți, Cahul și Comrat. Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice, era de aștepat că judecătorii să plece din sistem din cauza vettingului.
Ilie CHIRTOACĂ, PREȘEDINTELE CRJM: ”Este un preț mare pe care îl plătim cu toții, întrebarea este dacă este un preț corect și dacă merită. Răspunsul meu subiectiv este că merită pentru că până acum, 30 de ani, reformele care s-au făcut nu au dat roade. Vettingul e o chestie foarte complicată și în mod special când ne uităm la ceea ce pot pierde judecătorii care nu trec vettingul. 03:20 Dar dacă treci vettingul, ai majorare de salariu. O majorare nu simplă, cu 60 la sută.”
Pentru a debloca activitatea Curților de Apel, CSM a anunțat concurs pentru transferul judecătorilor de la instanțele inferioare.
Ion GUZUN, MEMBRU CSM: ”Pentru noi este important să avem un act calitativ motivat într-o perioadă mai lungă, decât cetățeanul să fugă prin instanțe și la rejudecări de mai multe ori.”
Experții susțin că evaluarea judecătorilor Curților de Apel va dura ani de zile, iar când vom avea instanțe cu judecători permanenți, nu se știe.
Ilie CHIRTOACĂ, PREȘEDINTELE CRJM: ”Noi la CRJM am făcut un calcul statistic vizavi de toate aceste procese, pre-vetting, vetting, o evaluare a unei persoane în medie durează 6 luni. 08:35 Avem în funcțiune acum două comisii, speculativ ar fi că aceste comisii vor genera 100 de rapoarte. Cred că termenul de 2025 decembrie nu este unul realist pentru a finaliza toate aceste etape.”
Ministrul justiției a declarat că judecătorii care au plecat din sistem de fapt nu și-au asumat curajul pentru a trece prin acest exercițiu.
Veronica MIHAILOV MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: ”Din discuțiile pe care le am periodic cu membrii CSM, aceștia iau măsurile necesare pentru organizarea concursurilor sau și pentru a organiza transferuri temporare, astfel încât să se acopere accesul la justiție pe deplin.”
Procesul de Vetting al Curților de Apel a început cu judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău, în luna aprilie. După ce au fost notificați, jumătate dintre magistrați au ales să demisioneze. Aceștia urmau să completeze și să transmită Comisiei Declarația de avere și interese personale pentru ultimii 5 ani, Declarația privind persoanele apropiate din sistemul judiciar, procuratură și administrația publică, precum și Chestionarul de etică, care este obligatoriu. În cadrul Curții de Apel Chișinău activează 30 de judecători din 57 de posturi existente.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.