Plecare masivă de la Curtea de Apel Chișinău. Mai mult de jumătate din judecători, 20 din 39 au demisionat astăzi. Se întâmplă după ce a început procesul de vetting, iar aceștia au avut la dispoziție 20 de zile pentru a pleca din funcție, dacă nu vor să le fie verificate averile și interesele. Cererile de demisie ale magistraților urmează să fie examinate săptămâna viitoare de Consiliul Superior al Magistraturii.

Publicat:02.05.2024, 19:49

20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău au notificat astăzi Consiliul Superior al Magistraturii că demisionează din funcție, iar lista acestora a fost publicată pe site-ul CSM. Cererile de demisie ar urma să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii săptămâna viitoare.

Ion GUZUN, MEMBRU CSM: ”Vorbim despre cererile de demisie a judecătorilor care au fost notificați în legătură cu evaluarea extraordinară, vettingul judecătorilor Curții de Apel Chișinău.”

Valul de plecări vine după ce la 12 aprilie Comisia vetting a anunțat că începe evaluarea curților de apel, iar de la Curtea de Apel Chișinău 40 de judecători ar fi fost notificați că urmează să li se verifice averile și interesele.

Ion GUZUN, MEMBRU CSM: „După notificare, judecătorii trebuie să decidă dacă dumnealor rămân în funcție sau nu, pentru că în cazul în care rămân în funcție și nu promovează evaluarea, ei riscă eventual să fie lipsiți de pensii pentru cei care au dreptul, iar în următorii 7 ani să nu poată să exerseze în domeniul justiției.”

Printre cei care pleacă din sistem sunt și Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca, magistratele care au anulat în decembrie anul trecut decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care Partidul „Șansă”, afiliat fugarui Ilan Șor, a fost scos din cursa pentru alegerile locale din toamnă.
Și-au depus demisia și judecătorii Boris Talpă și Igor Mânăscurtă și Nelea Budăi, care anul trecut au fost transferați temporar la Curtea Supremă de Justiție. Astfel ca urmare a demisiilor de la Curtea Apel va fi afectată si activitatea CSJ. Demisionează și Nina Cernat, care până în iulie 2023 a fost președinte interimar al Consiliul Superior al Magistraturii. Membrul CSM, Ion Guzun crede că judecătorii pleacă din sistem pentru că știu că nu vor promova vettingul.

Ion GUZUN, MEMBRU CSM: ”Unii dintre aceștia, cunoscând că nu vor trece evaluarea, nu doresc să li se aplice aceste sancțiuni care sunt drastice.”

Nu am reușit să discutăm nici cu unul dintre judecătorii care au scris cerere, pentru a afla motivele pentru care au decis să demisioneze. Președintele curtii de apel nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție. Ziarul de Gardă scrie că majoritatea magistraților își motivează dorința de a pleca din sistem din motive personale. O situație similară a fost anul trecut la Curtea Supremă de Justiție, când în câteva luni au demisionat 18 judecători. Atunci experții au catalogat plecările drept un sabotaj al judecătorilor care nu au vrut să treacă vettingul.