Cererea de energie electrică pe malul drept al Nistrului va fi acoperită mâine în totalitate și se așteaptă un consum cu 10 la sută mai mic față de azi. Potrivit Energocom volumul va fi asigurat atât din sursele interne, cât și import, adică România. Potrivit ministerului Energiei, una dintre sursele interne importante este și energia regenerabilă, care în medie acoperă 15 la sută din necesar.
Ion Luca este proprietarul unei crame din Cricova. Acum doi ani acesta a decis să își instaleze pe acoperișul vinăriei panouri fotovoltaice. Și asta pentru a fi independent energetic.
Ion LUCA, PROPRIETARUL UNEI CRAME: „Împreună cu alte măsuri de eficientizare energetică. Avem un grad de acoperire de 100%.”
Potrivit acestuia, panourile fotovolatice și pompa de căldură pe care a cumpărat-o, l-a făcut independent energetic, atât pe timp de vară, cât și iarna.
Ion LUCA, PROPRIETARUL UNEI CRAME: „Combinația pompa de căldură cu panourile solare, din punctul meu de vedere este unica soluție cu perspectivă de viitor. Nu depindem de nimeni. Creștem producția, putem să mai adăugăm câteva panouri solare și să fim 100 de procente independeți energetic.”
Acum facturile le primește cu zero lei.
Și administrația combinatul de vinuri „Cricova” la fel a decis acum doi ani să instaleze panouri fotovoltaice. Datorită lor, întreprinderea își poate acoperi singură 20 la sută din consumul de energie.
Sorin MASLO, DIRECTORUL COMBINATULUI DE VINURI „CRICOVA”: „Producerea este în contul eficientizării costurilor noastre. Avem planuri ca în următorii ani să dublăm practic capacitatea de producție, așa încât să ajungem la 40% din consumul propriu de energie.”
Cei de la ministerul Energiei, susțin că de la 1 ianuarie de când nu mai primim energie de la centrala de la Cuciurgan, în medie 15 la sută din consum este acoperit zilnic de energia regenerabilă. Autoritățile își propun să dubleze această cifră.
Carolina NOVAC, SECRETAR DE STAT LA MINISTERUL ENERGIEI: "Guvernul a mai întreprins câteva măsuri, chiar prima dispoziție a Comisiei Situații Excepționale vine în acest sens cu măsuri care să faciliteze aceste capacități. Mai exact, solicitanții, potențialii producători de energie regenerabilă, care au obținut anterior un aviz de racordare, au construit parcul, dar nu au reușit să-l dea în exploatare au un termen până în 31 ianuarie să vină la operatorul de transport care le va analiza această solicitare.”
Potrivit responsabililor de la ministerul Energiei, din 2019, consumul de energie regenerabilă a crescut de 6 ori. În comparație cu anul trecut acesta a crescut de două ori. Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne și din import.