A fost scandal în satul Copanca aflat în zona de securitate. Mai mulți locuitori se opun conectării localității la rețelele electrice din dreapta Nistrului. Deși stau periodic pe întuneric, din cauza deconectărilor de energie  din regiunea transnistreană, oamenii spun că nu vor să primească energie electrică de la un furnizor nou pentru că tarifele vor crește de câteva ori. Autoritățile de la Chișinău spun că intenția este de a-i ajuta și de a conecta localitatea la gaz și lumină.

Publicat:17.01.2025, 18:32

„Jos mâinile!”
„Noi nu suntem de acord să plătim așa sumă. Nu suntem de acord!”

„Iau lumina din regiunea transnistreană cu 6 cenți și îl vând oamenilor cu 4,5 lei. Ei jupoaie oamenii de ultimii bani.”

Zeci de locuitori din satul Copanca au blocat lucrările de instalare a pilonilor electrici de către Premier Energy, care urmează să conecteze satele Copanca și Varnița la rețelele sale.

„-Nimeni nu are dreptul să ia decizia în locul nostru. Noi nu am semnat nici un act, n-am cerut ajutor.”

Deși zilnic au întreruperi de curent, oamenii sunt împotrivă pentru că spun că vor trebui să achite mai mult pentru lumină de la noul furnizor.

„Lumea este împotrivă, cu așa scumpiri și prețuri.”

Muncitorii de la Premier Energy au fost nevoiți să își sisteze lucrările, care erau planificate până pe 24 ianuarie.

„Nici n-am inițiat lucrările. Am vrut să le pornim, dar nu este posibil. 

- Cine nu va permis? - Uitați-vă în spatele nostru.”

„Plecați de aici! Luați-vă stâlpii.”

„A fost rugămintea să nu blocați traseul și lucrările.”

Oamenii au mers și în fața primăriei, unde la fel au protestat.

„Primesc pensia 700 ruble cu care trăiesc și nimeni nu ne întreabă cum. Cu ce să plătim lumina? Dar lemnele?”

Primarul localității a ieșit să ofere explicații.

„Serviciile comunale se vor scumpi, dar nu avem o altă soluție.”

Afanasii CUȚARI, PRIMAR COPANCA, CĂUȘENI: „Pentru noi aceasta este o alternativă față de deconectările de lumină ale Tiraspolului. E o soluție bugetară, ca să putem reconecta grădinițele, liceele, spitalul și toate instituțiile publice pe care le avem pe teritoriu. Dar oamenii sunt nemulțumiți că această întrebare se rezolvă fără ei.”

În urma protestului, compania Premier Energy și-a suspendat lucrările, iar echipa de muncitori a fost retrasă de la Copanca, pe un termen nedeterminat. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a venit cu o reacție.

Oleg SEREBRIAN, VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: „Am văzut evenimentele recente din Copanca. Dragi locuitori ai satului Copanca, nu vă lăsați folosiți. Vrem să vă ajutăm, să vă conectăm localitatea la gaz și la curent electric. Nu există cale înapoi. Nu vă lăsați seduși privind gaz ieftin și curent gratuit. Facem apel la rațiunea dumneavoastră.”

Săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că satele Copanca și Varnița, aflate în zona de securitate, vor fi conectate la rețeaua de electricitate de pe malul drept al Nistrului. În cadrul emisiunii În Profunzime, premierul Dorin Recean a spus când ar urma să fie gata lucrările.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:Pentru conectarea la energie electrică va fi un cost de aproximativ 8 mln lei. O localitate va fi conectată în aproximativ 10 zile, și alta în 25 de zile.”

Copanca și Varnița sunt sub controlul autorităților constituționale și se află pe malul drept al Nistrului, dar sunt conectate la infrastructura energetică din regiunea transnistreană. De mai bine de zece ani încoace, majoritatea satelor din zona de securitate au primit compensații din bugetul de stat, din partea guvernului. Astfel, oamenii din aceste localități, care primesc lumină și gaz din stânga Nistrului, achitau un tarif similar cu cel plătit de locuitorii din regiunea transnistreană.