Rusia va cumpăra gaz de pe pieţele spot europene pentru regiunea transnistreană, scrie publicația rusească Kommersant. Asta, după ce ieri, liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a anunțat că livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană vor fi reluate, însă gazul ar urma să fie livrat ca ajutor umanitar, adică gratuit, fără a spune pe ce rută și cine va achita cheltuielile de tranzit.
Potrivit Kommersant, Rusia ar achiziționa, printr-un intermediar, gaze în perioada ianuarie-aprilie, în cantitate de aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, potrivit estimărilor publicației, ar putea costa 164 de milioane de dolari.
„Costurile în acest caz vor fi probabil compensate de bugetul rus”, mai scrie publicaţia rusă.
Livrările prin ruta alternativă a gazoductului transbalcanic au fost considerate dificile, deoarece tranzitul ar trebui să fie coordonat cu Bulgaria, România și Ucraina sau să se ajungă la un acord de schimb cu Bucureștiul. În ceea ce privește achizițiile de pe piața spot, Gazprom nu le ia deloc în considerare și nu le integrează în schema de livrări.
Ieri, liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a anunțat că livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană vor fi reluate, însă nu se știe când. Despre asta, acesta a declarat în cadrul unui briefing de presă organizat după vizita sa la Moscova. Krasnoselski a spus că totul se va întâmpla în viitorul apropiat, insă cetățenii din stânga Nistrului trebuie „să aibă puțină răbdare”.
Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz, pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa. Moscova poate să livreze gaz în stânga Nistrului prin surse alternative, dar nu a făcut acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău. După ce Moscova a oprit livrările, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din stânga Nistrului. Aproape toate întreprinderile din regiune, cu excepția celor alimentare, nu mai activează.