Ziarul american New York Post a facut o lista a femeilor care aflandu-se la carma statului lupta cu politica dusa de Vladimir Putin: Ursula von der Leyen, Maia Sandu, Kaja Kallas, Annalena Baerbock si Sanna Marin.
Este izbitor, numarul mare de femei curajoase care conduc protestele impotriva regimului violent si vicios al Iranului. De asemenea, este de remarcat faptul ca tinerele conduc organizatia ucraineana tocmai decernata cu Premiul Nobel pentru Pace. Probabil ca mai putin observate, dar la fel de importante: in intreaga Europa, femeile sunt cele care depasesc granitele politice si geografice pentru a cere incetarea agresiunii brutale a Rusiei.
Iata cinci nume pe care americanii ar trebui sa le cunoasca.
Annalena Baerbock este (prima femeie) ministru de externe al Germaniei. Verzii, partidul ei, au evoluat de la o factiune pacifista, anti-americana, la o voce pragmatica si responsabila in securitatea europeana. Baerbock insasi a trecut printr-o transformare radicala.
Cand Rusia a invadat la sfarsitul lunii februarie , ea s-a opus asistentei militare germane acordate Ucrainei - ca o chestiune de principiu, Germania s-a opus unui astfel de ajutor in regiunile de conflict.
Asta a fost atunci. Acum, Baerbock conduce sarcina de a furniza ucrainenilor mijloace de autoaparare. Ea a cerut arme mai grele inca de la inceputul primaverii. Ea este primul politician german proeminent care a recunoscut ca Germania a gresit total cu Rusia.
De neconceput in urma cu cateva luni (si inca pentru multe elite germane astazi), Baerbock spune : „Vom atinge securitatea doar fara, nu cu Rusia lui Vladimir Putin”. A fost atat de statornica, incat rusii au desfasurat campanii de dezinformare impotriva ei. In zadar: popularitatea Baerbock in Germania – si Ucraina – este in crestere.
Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a atras atentia recent cand a fost intrebat despre comentariile presedintelui Joe Biden despre gasirea lui Putin „o rampa de iesire” pentru a pune capat razboiului. Raspunsul ei a fost la obiect : „Cea iesire din conflict este ca Rusia sa paraseasca Ucraina”. Linia i-ar fi castigat probabil ovatie in picioare in parlamentul finlandez.
Pana in acest an, Finlanda era privita ca un membru in mare parte neutru al Uniunii Europene. De la invazia rusa, finlandezii se indreapta spre usa NATO. Au o granita de 830 de mile cu Rusia si o experienta amara cu Uniunea Sovietica. Perspectiva noului imperialism rus a concentrat mintea la Helsinki.
Marin este cel mai tanar prim-ministru finlandez (care isi preia functia la 34 de ani), un social-democrat crescut de doua femei (intr-o „familie curcubeu”, asa cum spune ea). A fost prima din familia ei care a absolvit facultatea. Si-a facut drum prin scoala ca casiera intr-o brutarie. Astazi, ea este otel Thatcherite.
Premierul estonian Kaja Kallas nu a avut nevoie de educatie despre amenintarea rusa. Pe 19 februarie, cu cinci zile inainte de invazie, Kallas a explicat cum joaca Putin: El cere, a spus ea , maximul pentru ceva ce nu a fost niciodata al lui, ameninta cu ultimatumuri si escaladeaza atunci cand nu iese in cale.
Kallas, avocat de pregatire, reprezinta un partid de centru-dreapta. Sovieticii si-au deportat mama (la 6 luni) si bunica in Siberia. Sub conducerea ei, Estonia este pe cap de locuitor cel mai mare contributor de asistenta militara pentru Ucraina.
Americanii au dispretuit de multa vreme ineficienta unei Uniuni Europene fara fire si fara dinti. Intrebati-i pe oameni cine este presedintele Comisiei UE, iar ochii le stralucesc. Crestin-democratul Ursula von der Leyen ar putea schimba acest lucru.
In calitate de ministru al Apararii al Angelei Merkel, ea a parut neclara si slaba. In 2015, ea a aparat refuzul Germaniei de a furniza arme Ucrainei: „Livrarile de arme ar fi un accelerator de foc”. In calitate de prima femeie presedinte a Comisiei Europene, a fost hotarata. „Acesta este un razboi impotriva energiei noastre, un razboi al economiei noastre, un razboi al valorilor noastre si un razboi al viitorului nostru”, spune ea astazi.
Mama a sapte copii a fost prima care a vizitat locurile de masacre din Bucha si Irpin - inaintea lui Boris Johnson si alti lideri occidentali. Von der Leyen a fost instruit de est-europeni: „Ar fi trebuit sa-i ascultam pe cei care il cunosc pe Putin”.
Maia Sandu, presedinte al Moldovei in varsta de 50 de ani, ramane neinfricat ca intotdeauna. Demonstratiile de strada asupra preturilor la energie alimentate de agitatia rusa ameninta sa destabilizaze cea mai saraca tara din Europa. Sub conducerea lui Sandu, Moldova a acceptat un numar mare de refugiati si a ramas ferm pro-occidentala. Acest lucru, in ciuda faptului ca nu are practic forte armate si este dependent 100% de gazul rusesc .
Rusia ocupa partial Moldova, in zona numita Transnistria. Sandu spune : „Razboiul nedrept al Rusiei impotriva Ucrainei ne arata clar pretul libertatii”. Ea a candidat pe o platforma de reforma si anticoruptie si a castigat in ciuda campaniilor vicioase de dezinformare ale Rusiei impotriva ei. Influenta ei depaseste Moldova — pot spune asta ca cetatean al Romaniei.