Presedintii Romaniei, Lituaniei, Poloniei si Letoniei au semnat o declaratie comuna pentru sustinerea Republica Moldova si Ucraina. Prin aceasta declaratie, cei patru presedinti au convenit sa isi coordoneze indeaproape eforturile de intarire a securitatii regionale si consolidare a capacitatilor de aparare.

Publicat:25.11.2022, 17:15

De asemenea, ei au salutat realizarile semnificative ale Ucrainei in avansarea pe calea integrarii europene si euro-atlantice si au confirmat angajamentul asumat de consolidare a eforturilor comune in sprijinirea integrarii europene a Republicii Moldova, salutand progresul inregistrat de aceasta tara pe aceasta cale.

In declaratie se subliniaza disponibilitatea de a colabora cu Georgia in vederea acordarii statutului de tara candidata de indata ce prioritatile specificate in avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Georgiei vor fi abordate si sprijinul pentru deciziile Consiliului European de accelerare a procesului de extindere a UE privind tarile din Balcanii de Vest, in baza progresului acestora in implementarea cerintelor de aderare.

Cei patru presedinti au confirmat prin aceasta declaratie angajamentul asumat de consolidare a eforturilor comune in sprijinirea integrarii Ucrainei in Alianta si implementarea standardelor NATO.

"Letonia, Lituania, Polonia si Romania vor continua sa promoveze sprijinul politic si practic al Aliantei pentru Ucraina, care are drept obiectiv asigurarea capacitatii Ucrainei de a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala, exprima disponibilitatea de a-si consolida in continuare eforturile de coordonare vizand acordarea de sprijin politic, militar, tehnic si umanitar cuprinzator Ucrainei, sprijina innoirea relatiei strategice cu Ucraina, avansand pe mai departe integrarea euro-atlantica a Ucrainei si confirmand sprijinul ferm pentru ca Ucraina sa devina membru NATO de indata ce conditiile o permite, subliniaza necesitatea unor eforturi comune suplimentare pentru consolidarea securitatii, stabilitatii si rezilientei Republicii Moldova, ca o contributie importanta la intarirea securitatii regionale, convin sa consolideze cooperarea in combaterea dezinformarii si a incercarilor Rusiei de rescriere a istoriei si solicita comunitatii internationale sa recunoasca crimele comise de regimul stalinist, inclusiv Holodomorul din anii 1932-1933 in Ucraina", se mai arata in document.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa: