Prima dezbatare electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică la ora 10:00, la Palatul Republicii. Cei doi se vor duela fără moderator. Propunere înaintată de Sandu și acceptată de Stoianoglo, după ce moderatorul ales de socialiști nu a fost pe placul internauților, dar și a breselei jurnalistice, care au denunțat încplcpri deontoligice și de integritate.  

Publicat:23.10.2024, 20:34

Maia SANDU, CANDIDAT LA PREZIDENȚIALE: „În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei. Și încotro vrem să mergem. Să ne audă cetățenii și să decidă.”

De aici a început bătălia... propunerilor. După invitația lansată de Maia Sandu, și Alexandr Stoianoglo și-a chemat contracandidatul la dezbateri.

Alexandr STOIANOGLO, CANDIDAT PSRM LA PREZIDENȚIALE: ”Propun să asigurăm cetățenilor posibilitatea de a-și face singuri o părere despre programele, scopurile și ideile noastre. Cea mai eficientă soluție fiind dezbaterile, doar că nu pe o platformă a mediei care deservesc guvernarea, dar pe una neutră. Să avem doi moderatori, unul de la voi, iar altul de la noi.”

De parcă jurnaliștii ar fi împărțiți în categoriile ai noștri și ai voștri. Cu toate acestea, negocierile dintre candidați au continuat.

Maia SANDU, CANDIDAT LA PREZIDENȚIALE: “Echipa mea a vorbit cu echipa lui, am propus să mergem la televiziunea națională, a fost refuzat acest lucru. După care a fost refuzat formatul pe care l-am propus noi. Am propus să facem în această joi, ei au vrut să facem săptămâna viitoare. Am ajuns la un compromis.”

Contracandidații au ajuns la compromis și în ceea ce privește unul din jurnaliștii care va modera confruntarea. Candidatura a fost propusă de Stoianoglo și acceptată în cele din urmă de Sandu.

Maia SANDU, CANDIDAT LA PREZIDENȚIALE: “Ei au venit cu propunerea Gheorghe Gonța. Noi, la fel ca și alți oameni, credem că trebuie să fie unul independent. Dar în situația în care ei insistă noi mergem la dezbatere cu oricine.”

Însă, imdiat dezbaterile s-au mutat pe rețelele sociale și au curs criticile la adresa moderatorului ales de Stoianoglo. Și consiliul de presă din Moldova a scris că jurnalistul propus ar încălca codul deontologic. Lucru care l-a nemulțumit pe candidatul socialiștilor, care a denunțat  o campanie de discreditare și hărțuire a jurnalistului Gheorghe Gonța.

“Regret să constat că, din nou, o componentă esențială și obligatorie a oricărei competiții democratice – dezbaterile publice între candidați – este pusă în pericol sub noi pretexte. De această dată, motivul invocat pentru a perturba dezbaterile este campania organizată de discreditare personală și, de facto, un linșaj public asupra jurnalistului Gheorghe Gonța, propus ca posibil moderator.[...]”

Și când cel din urmă s-a arătat pregătit să modereze dezbaterile, postând un mesaj pe faceboook în care îi avertiează pe Sandu so Stoianoglo să fie pregătiți..  cei de la președinție au solicitat azi dimineață Consiliului de Presă să propună câțiva jurnaliști pe care-i consideră potriviți pentru a modera dezbaterile. Așa că a fost propusă o listă. Ca într-un final Maia Sandu să facă în această după amiază o altă propunere.

Maia SANDU, CANDIDAT LA PREZIDENȚIALE: “Domnule Stoianoglo, am vrut o dezbatere despre Moldova și soarta ei. Dumneavoastră ați transformat-o într-o dezbatere despre moderator. Vă aștept duminică, la Palatul Republicii, unde vom discuta în doi, fără moderator. Eu vă voi adresa 10 întrebări, și dumneavostră îmi veți adresa 10 întrebări.”

Alexandr Stoianoglo a acceptat imediat propunerea Maiei Sandu, precizând ca aceasat este foarte convenabilă.

“Stimată doamnă Sandu, desigur, accept propunerea dumneavoastră și sunt pregătit pentru o discuție conform condițiilor indicate de dumneavoastră. Acestea sunt, fără îndoială, foarte confortabile.[...]”

Consiliul de presă din Republica Moldova atenționează că stabilirea de către candidați a condițiilor și conținutului dezbaterilor contravin legii. Acestea sunt organizate de către instituțiile mass-media, cu respectarea legii și a deontologiei profesionale jurnalistice, scriu reprezentanții consiliului.