Prima tranșă din cele 4 mii tone de motorină oferite gratuit de România încă anul trecut pentru agricultorii moldoveni a ajuns în țara noastră. Este vorba de 26 de vagoane-cisterne cu peste 1300 de tone care vor fi depozitate la Căușeni, iar fermierii care au avut de suferit în urma secetei din 2022 pot merge acolo să-și ia cantitățile care le-au fost atribuite. Cheltuielile pentru transport le va suporta fiecare fermier pe cont propriu.

Ultimul update: 02.04.2024, 18:05 Publicat:02.04.2024, 17:54

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII:  „Acum are loc procesul de recepționare. La Ministerul agriculturii se ocupă de analiza dosarelor care au fost depuse pentru a fi repartizată motorina, anume prin prisma acordării noilor coduri fiscale și pe această cale vreau să mă adresez agricultorilor care au gospodării țărănești și nu și-au reînoit codul fiscal, să urgenteze aceste lucruri.”

Așadar prima tranșă de motorină a ajuns ieri la Căușeni, acolo unde se află agentul economic dispus să o depoziteze. Cele 26 de vagoane-cisterne cu 1336 de tone au fost verificate pentru a corespunde indicilor calitativi, iar acum are loc procesul de descărcare a combustibilului.

Rodica FELESCAN, COMUNICATOR LA AGENȚIA REZERVE MATERIALE:  „Acesta fiind un proces ce ține de anumiți factori tehnici ce nu pot fi evitați și anume de capacitatea motorului de a pompa motorina precum și de tehnica securității. În urma finalizării descărcării motorinei depozitarului, beneficiarii vor fi informați despre graficul de eliberare prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți  pentru Agricultură, consiliile raionale, precum și informația va fi plasată pe pagina oficială a Agenției Rezerve Materiale.”

Responsabilii de la Agenția Rezerve Materiale susțin că potrivit hotărârii de Guvern, fiecare fermier va veni pe cont propriu să-și ridice cantitățile de motorină, care i-au fost atribuite după ce a depus dosarul la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, suportând cheltuielile pentru transport. Nu este clar deocamdată când vor începe să vină următoarele tranșe. Cele 4 mii de tone de combustibil au fost promise de statul roman încă ăn primăvara anului trecut și vor ajunge la aproape 1500 de agricultori care au avut de suferit în urma secetei din 2022. Anterior, aceștia s-au plâns că autoritățile tergiversează procesul, iar din acest motiv unii nu își pot programa lucrările de primăvară. Atunci Vladimir Bolea pasa responsabilitatea către Agenția Rezerve materiale, care urma să găsească un depozit pentru a recepționa combustibilul. Aceasta etapa a durat mai bine de 4 luni și abia pe 17 ianuarie s-a găsit un loc pentru depozitarea motorinei. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.