Primaria a eliberat o autorizatie de constructie a unui bloc de locuit cu 7 etaje in centrul istoric al Chisinaului, intr-o zona in care legea spune in mod expres ca este interzisa constructia acestui tip de imobile. Autorizatia a fost eliberata in timp ce primarul pretinde ca a pus moratoriu pe eliberarea actelor permise pentru constructii noi in centrul istoric al orasului. Agentia de Supraveghere Tehnica analizeaza legalitatea acestei decizii.
La sfarsitul lunii decembrie, Directia Arhitectura a primariei Chisinau a emis autorizatie de constructie a unui complex locativ cu spatii comerciale, cu 7 nivele, pe strada Alexei Mateevici 109/2, intr-o zona speciala a centrului istoric. Potrivit legii, intr-o astfel de zona este interzisa constructia acestui tip de imobile.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:“Potrivit datelor de la Cadastru, acest teren are aproape 24 de ari. El este situat intr-o zona speciala, in preajma parcului “Valea Morilor”. Iar peste cativa metri se afla ambasada Statelor Unite si cea a Germaniei.”
Autorizatia de constructie a fost eliberata in timp ce, potrivit primarului capitalei, in zona istorica a Chisinaului, unde se afla terenul respectiv, este instituit moratoriu pe eliberarea de acte permisive pentru constructii noi.
Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI:“Chiar daca CMC nu a aprobat moratoriu, vreau sa va asigur ca eliberarea documentelor pentru constructiile noi in perimetrul zonei istorice nu se face la ziua de astazi.”
Totusi, luna trecuta, autorizatia a fost eliberata. Sefa Directiei Arhitectura a primariei sustine ca moratoriul nu este in vigoare, iar terenul de pe strada Mateevici nu este amplasat in zona istorica. Svetlana Dogotaru ne-a spus ca pregateste o nota informativa despre terenul propriu-zis, dar pana acum nu am primit informatiile solicitate. Complexul locativ, care ar urma sa fie construit aici, ar urma sa aiba cladiri cu sapte etaje, desi in zona speciala a orasului nu pot fi ridicate imobile mai inalte de 3 etaje. Din aceasta cauza, in 2020, fostii membri ai Consiliului National al Monumentelor au respins proiectul privind constructia. Dupa ce componeta Consiliului s-a schimbat, proiectul a primit aviz pozitiv. Responsabilii de la Agentia de Supraveghere Tehnica, organ ce poate verifica legalitatea emiterii autorizatiilor de constructie de catre primarie, s-a autosesizat si analizeaza dosarul.
Vitalie STIRBU, SEFUL DIRECTIEI SUPRAVEGHERE TEHNICA CENTRU:“Agentia pentru Supraveghere Tehnica a solicitat de la administratia publica locala printr-o scrisoare de a lua act de actele care au stat la baza eliberarii actelor permisive.”
Acest teren a fost donat de primarie Comitetului National Olimpic din Republica Moldova pentru a-si construi sediu. In 2018, insa, forul a vandut acest teren unui dezvoltator imobiliar. In contractul de vanzare este indicata suma de 9 milioane de lei. La data vanzarii, insa, expertii imobiliari au evaluat lotul de pamant la peste un milion de euro.