Agentia Nationala pentru Sanatate Publica informeaza ca in lunile aprilie-iulie creste riscul de a fi intepat de capuse, care pot transmite boli sau pot produce afectiuni. ANSP vine cu niste recomadari de protectie in acesta perioada, dar si cum sa indepartam capusa intr-un mod sigur.
Prin intepatura unei capuse infectate se transmit agenti cauzali ce pot provoca maladii grave precum encefalita de capusa, boala Lyme, febra hemoragica Crimeea Congo, febra Q, etc. In prezent, pentru Republica Moldova, boala Lyme este considerata cea mai frecventa boala zoonotica cu transmitere vectoriala, inregistrata in toate teritoriile administrative. In ultimul deceniu au fost raportate peste 1600 cazuri de imbolnavire (2018 — 197 cazuri, 2019 – 211). Cele mai multe cazuri de boala se raporteaza in mun. Chisinau, Orhei si Straseni.
Semnul cel mai frecvent al bolii Lyme este «eritemul migrator», o leziune cutanata ce apare la 60-80% dintre pacienti. Aceasta se manifesta initial ca o pata de culoare rosie care se extinde. Pe masura ce creste, pata poate ramane de culoare rosie sau mai palida in centru, cu cercuri rosii concentrice alternand cu cercuri de piele sanatoasa. De asemenea, nu este obligatoriu ca acesta sa apara in locul muscaturii. Adesea, eritemul migrator este insotit de alte manifestari acute ce apar la 3-32 de zile de la intepatura capusei: astenie, febra, cefalee, artralgii (dureri ale articulatiilor), mialgii (dureri musculare).
Recomandari pentru populatie pentru a reduce expunerea la muscarea de capusa!
- Folositi un produs repelent — indicat pentru indepartarea capuselor.
- Acoperiti-va bratele si picioarele, purtand imbracaminte cu maneca lunga, pantaloni lungi, ghete si trageti sosetele peste pantaloni.
- Folositi haine si paturi pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta usor capusele.
- Mergeti pe mijlocul cararilor si evitati sa va atingeti cu corpul pe plantele din jur.
- Fara stricta necesitate, evitati mediile in care capusele vietuiesc.
- Inspectarea periodica a tegumentelor pentru a depista si indeparta cat mai rapid capusele.
La intoarcere din natura obligatoriu vom efectua:
- Verificarea hainelor si lingeriei de corp la prezenta capuselor;
- Inspectarea minutioasa a corpului in fata oglinzii, la copii – indeosebi a regiunilor cu piele fina (sub brat, regiunea inghinala, genunchi, abdomen, gat si cap);
- Pieptanarea minutioasa a parului cu un pieptene des;
- Inspectarea animalelor de companie;
- Respectarea regulilor de igiena — primirea dusului, spalarea hainelor.
Riscul de infectare este mai mic atunci cand capusa este detectata si indepartata imediat.
In cazul prezentei pe corp a capusei se vor depune eforturi de inlaturare operativa si inofensiva. La efectuarea procedurilor de inlaturare a capusei nu se recomanda rasucirea, smulgerea, strivirea acesteia, de asemenea, aplicarea uleiurilor, ojei etc. Aceste proceduri ar putea determina varsarea continutului stomacal al capusei in rana si, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului.
Recomandari utile pentru indepartarea capusei:
1. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun. Pregatiti o penseta cu varful ascutit, tinctura de Iod 3-5% sau alcool etilic 70%.
2. Cu penseta se apuca capusa cat mai aproape de capul acesteia. Printr-o miscare delicata, dar ferma se extrage capusa din piele.
3. Locul muscaturii se spala cu apa curata cu sapun si se prelucreaza cu tinctura de Iod 3-5% sau alcool etilic 70%.