Procuratura generala a deschis un dosar penal in cazul expulzarii celor sapte profesori turci, pe numele unui angajat al Biroului de Migratie si Azil al MAI si al Serviciului de Informatii si Securitate. Acesta ar fi depasit atributiile de serviciu.

Publicat:02.08.2019, 18:42

Potrivit procurorilor, pentru pornirea cauzei penale au servit materiale efectuate de SPIA al MAI, precum si hotararea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru incalcarea drepturilor cetatenilor turci, indepartati in luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova in Turcia.

Prin hotararea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 si 8 din Conventia pentru Drepturile Omului si a obligat Guvernul Republicii Moldova sa achite cate 25000 de EURO pentru cinci cetateni turci, ale caror drepturi au fost incalcate si care s-au adresat la CEDO, suma totala pentru despagubirea prejudiciului moral in valoare de 125000 EURO, echivalentul a 2 560 000 lei, conform ratei oficiale de schimb a BNM, la data pronuntarii hotararii, ceia ce constituie un prejudiciu in proportii deosebit de mari, cauzat intereselor publice.