Procurori din cadrul procuraturii generale ar fi descins azi in biroul procurorului anticoruptie Victoria Furtuna, care ieri si-a anuntat demisia, lansand mai multe acuzatii la adresa conducerii tarii si a Serviciul de Informatii si Securitate. Procuratura Generala anunta ca au loc actiuni de urmarire penala pe faptul divulgarii datelor din cadrul unei cauze penale, fara sa spuna daca Furtuna ar fi banuita de acest lucru.

Publicat:12.03.2024, 11:01

Procuratura Anticoruptie a venit azi cu precizari dupa ce procurorul Victoria Furtuna si-a anuntat ieri demisia, vorbind despre un dosar pornit la plangerea unui judecator si acuzatiile care ar fi venit in adresa ei din partea SIS. Procuratura a explicat intr-un comunicat ca Furtuna a luat in gestiunea sa procesul penal pornit in urma plangerii judecatorului, dar pentru ca nu avea acces la secretul de stat, fiindu-i refuzat acest drept in 2022 si 2024, procesul a ajuns in gestiunea altui procuror. Ulterior, peste cateva saptamani, ordonanta de pornire a urmaririi penale, care este confidentiala, a aparut pe un canal de telegram.

PROCURATURA ANTICORUPTIE: „Procuratura Anticoruptie a sesizat procurorul general interimar despre o scurgere de informatie in legatura cu o cauza penala in gestiunea Procuraturii Anticoruptie, identificand in asa mod o potentiala infractiune contra justitiei comisa de catre angajati ai Procuraturii Anticoruptie si anume divulgarea datelor urmaririi penale. Ulterior, Procuratura Generala a pornit un dosar penal pe aceste fapte.”

 Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV:  „In aceasta dimineata, procurori din cadrul Procuraturii Generale, sectia misiuni speciale, au intreprins actiuni de urmarire penala in sediul Procuraturii Anticoruptie, cu acordul Procurorului-Sef Veronica Dragalin. Jurnalistii nu au avut acces in sediul cladirii, dar, potrivit unor surse, procurorii au descins in biroul procurorului Victoria Furtuna.”

Aceleasi surse ne-au spus ca Furtuna nu se afla la birou, iar pana acum nu a venit cu o reactie. Procuratura generala anunta doar ca actiunile de urmarire penala constau in cercetarea de acte, fara sa precizeze daca Furtuna este banuita de divulgarea datelor urmaririi penale. Am incercat sa aflam detalii, dar nu ni s-a raspuns la intrebari. Ieri Furtuna si-a anuntat demisia intr-un video postat pe facebook, venind cu o serie de acuzatii la adresa SIS, CNA si a conducerii tarii. Furtuna afirma ca ar fi fost declarata de catre SIS drept o amenintare la adresa securitatii nationale, dupa ce ar fi initiat in ianuarie o ancheta privind fabricarea unor dosare penale impotriva unor judecatori neloiali guvernarii. Cei de la SIS au negat acuzatiile precizand ca au actionat in conformitate cu legea privind secretul de stat. 

CNA nu a venit cu o reactie, iar institutia prezidentiala a anuntat ca nu comenteaza „declaratiile calomioase din spatiul public”. Victoria Furtuna a instrumentat dosarul in care fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat la inchisoare cu suspendarea pedepsei, pentru trafic de influenta si abuz in serviciu, si dosarul parcarilor cu plata in care ex-primarul capitalei. Dorin Chirtoaca era acuzat de acte de coruptie, dar a fost achitat intr-un final.

Citeste si : Demisie cu acuzatii dure. Procurorul Victoria Furtuna pleaca de la Procuratura Anticoruptie 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.