Procuratura Generala i-a inaintat, fostului sef al Procuraturii Anticoruptie, invinuirea definitiva. Dosarul acestuia urmeaza in curand a fi finalizat si deferit justitiei.

Publicat:27.01.2020, 11:47

Astfel, pe langa cele doua capete de acuzare, inaintate anterior – ”abuz de serviciu” si ”fals in acte publice”, procurorii au probat inca o componenta de infractiune in actiunile acestuia, si anume – ”amestecul in infaptuirea urmaririi penale”, spun procurorii.

"In concret, el este invinuit ca ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plangere pe care ar fi inregistrat-o contrar prevederilor legale, in baza careia a pornit o cauza penala si a falsificat o serie de acte procesuale. Respectivele actiuni, potrivit probatoriului, au fost comise atat in interes personal, cat si in interesul petentului, dar si altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, in calitate de banuiti, in cauza penala privind frauda bancara si a obstructiona cercetarea rapida, completa si obiectiva a dosarului", se arata intr-un comunicat emis de responsabilii de la procuratura.

De asemenea, procurorii au depus demers de prelungire, cu inca 30 de zile, a mandatului de arestare in privinta fostului procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie, urmand ca instanta de judecata sa fixeze data si ora examinarii acestuia.

"Necesitatea cercetarii acestuia in arest preventiv este dictata de gravitatea infractiunilor incriminate, rezonanta sociala a cazului, circumstantele care ar putea determina persoana sa impiedice urmarirea penala si posibilitatea eschivarii de raspundere penala.

Printre argumentele invocate de procurori pentru cercetarea lui Viorel Morari in arest este suspiciunea rezonabila de exercitare a presiunilor asupra martorilor acuzarii, care au fost subalterni ai invinuitului", se arata in comunicat.

Fostul procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie a fost retinut pe 10 ianuarie curent, iar la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat suspendarea provizorie din functie, pana la adoptarea definitiva a hotararii pe dosarul in care acesta este vizat.