Procurorii și judecătorii care vor demisiona după 20 de zile de la notificarea privind inițierea evaluării etice și financiare nu vor beneficia de garanții sociale. Totodată, dacă aceștia nu vor promova evaluarea externă, vor fi lipsiți de dreptul la indemnizația unică de concediere. Aceste prevederi, incluse în legea privind evaluarea externă, au fost declarate constituționale de Înalta Curte, care a fost sesizată de blocul comuniștilor și socialiștilor.

Publicat:17.01.2025, 19:07

Domnica MANOLE, PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE: ”Curtea a notat că judecătorii și procurorii care și-au dat demisia după 20 de zile de la notificarea despre inițierea evaluării nu mai pot beneficia de garanțiile sociale acordate în cazul unei demisii obișnuite. Aceștia sunt privați de indemnizația unică de concediere, de dreptul la pensia specială și de dreptul de a se angaja în funcțiile de demnitate publică.”

Totodată, dacă judecătorii și procurorii nu vor promova evaluarea externă, vor fi lipsiți de dreptul la indemnizația unică de concediere.

Domnica MANOLE, PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE: ”Curtea a observat că indemnizația în discuție se acordă judecătorilor și procurorilor în condițiile Legii cu privire la statutul judecătorului și ale Legii cu privire la Procuratură. Astfel, Curtea a notat că ambele legi condiționează plata indemnizației unice de concediere de „demisia onorabilă", în cazul judecătorilor, și de un comportament care „nu afectează prestigiul Procuraturii şi reputația procurorilor", în cazul procurorilor.-scos Astfel, subiecții care nu au trecut evaluarea și au fost eliberați din funcție în legătură cu aceasta nu mai întrunesc condițiile legale pentru a li se achita indemnizația unică de concediere.”

Deciziile au fost luate în urma examinării a  trei sesizări cu privire la constituționalitatea unor prevederi din legile privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, precum și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Sesizările au fost depuse de deputații Grigore Novac, Vlad Batrîncea și Vladimir Voronin. Cei din urmă nu au venit cu un comentariu și nici reprezentantii CSM și CSP nu au reacționat. Evaluarea etică și financiară a judecatorilor a început în 2022, iar a procurorilor în 2024.