Pomi fructiferi, flori, legume si fructe, miere sau vin, toate au putut fi gasite astazi la targul agricol desfasurat in Piata Marii Adunari Nationale. Producatorii autohtoni au colorat centrul capitalei cu puieti pentru gradina, dar si delicii din bucataria traditionala din diferite zone ale tarii. Cumparatorii au venit de pretudindeni si s-au intors acasa cu pungile pline.

Publicat:23.10.2022, 17:00

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:  “Bulevardul Stefan cel Mare din inima capitalei a prins culoare datorita tarabelor cu pomi, flori, miere sau vin. Producatorii autohtoni si-au scos la vanzare pasiunea, pe care au transformat-o intr-o afacere.”

Dumitru este din Comrat si este crescator de oi si capre. Barbatul a venit la targ cu produse lactate, dar si specialitatea lui - salamul traditional din carne de oaie.

Dumitru PADASCHIVA, PRODUCATOR KAVARMA:  “Acesta este kavurma – salam traditional din Gagauzia, din carne de oaie si de berbec.”

Tot de la sud este si acest barbat - un producator de vin, care a mostenit activitatea de la parinti si bunici. La taraba sa, oamneii au degustat vinul negru si aromat.

Ilie KAZEMIR, VINIFICATOR COMRAT: Acesta este vinul nostru din Gagauzia, numit kazayak. E de la strabunii nostri. Buneii si tatii nostri nostri, mereu faceau vin. La noi la Comrat, fiecare om face vin.”

“Am luat vin, dar il voi bea de Anul Nou, ca eu nu beau.”

Iar Timofei Pogor este din satul Vasieni, raionul Ialoveni si a adus la targ “polobocul de aur”, spune el - plin cu must.

Timofei POGOR, VINIFICATOR, VASIENI, IALOVENI:  “Acesta este must dulce, din poama Merlot si Saperavi. Fara vin nu se face cumatria si nici nuntile. Si omul, la fel, se petrece cu vin.”

La targ a fost suprins si presedintele tarii, Maia Sandu. Sefa statului s-a plimbat printre tarabe, a salutat vanzatorii dar si cumparatorii, care nu au ezitat sa isi scoata telefoanele si  sa imortalizeze momentul, iar ulterior a facut si cateva cumparaturi.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVEI:  “Am cumparat mere uscate si o lumanare de ceara.
– Aratani-ne si noua.
– Va arat, iata lumanarea si merele, de acestea. Credeam ca gasesc si legume, dar nu sunt. Guvernul a incercat sa deschida cat mai multe posibilitati pentru oamenii care produc, ca sa poata sa isi vanda produsele si sa poata sa castige, dar in acelasi timp sa avem cat mai multa productie pe piata si sa nu permitem preturilor sa creasca, mai mult decat au crescut.”

Sa isi faca plinul cu de toate au venit si oameni din localitatile invecinate.

“Am luat poama, mere, pere, piersici, un pic de levantica. Sa punem acasa, sa fie frumos.
– De unde sunteti?
– De la Gratiesti.”

„E minunat ca avem un astfel de targ, ca putem sa cumparam de la producatorii autohtoni, marfa e minunata.”

Targul agricol Satul Meu din centrul capitalei va durat doua zile si face parte din seria de iarmaroace desfasurate in mai multe sectoare din capitala. Pana pe 30 octombrie oamenii sunt asteptati la targ!