Și alte promisiuni ale primăriei privind amenajarea parcărilor în oraș au rămas în aer. De exemplu, proiectul ambițios anunțat vara trecută, care presupunea elaborarea regulamentului privind parcările cu plată, așa și nu a fost implementat. Responsabilii de la primărie spun că nu au primit avizele și expertizele necesare solicitate de la Ministerul Finanțelor și CNA. Lucru negat de cei din urmă.
Întrebat despre când va fi implementat regulamentul parcărilor cu plată anunțat încă vara anului trecut, Ilie Ceban, viceprimarul capitalei pe domeniul transportului și infrastructurii, s-a arătat vădit deranjat.
Ilie CEBAN, VICEPRIMARUL CAPITALEI: ”Regulamentul a fost elaborat. A fost transmis Ministerului Finanțelor și Centrului Național Anticorupție pentru avizele corespunzătoare. Când vom primi aceste avize vom prezenta regulamentul spre aprobare către CMC.
- Există un termen când va fi pus în aplicare?
- Așteptăm avizele, nu știm, întrebați pe cei de la Ministerul Finanțelor. Termenii au depășit, cu mult.”
De partea cealaltă, responsabilii de la Ministerul Finanțelor neagă acest lucru. Potrivit lor, instituția a recepționat dosarul de la Direcția Mobilitate Urbană în octombrie 2024 și a expediat raspunsul în decembrie. Iar cei de la Centrul Național Anticorupție spun că...
„Au fost două solicitări cu conținut identic. Una în noiembrie la care s-a dat răspuns și alta în decembrie la care de asemenea s-a oferit răspuns. În cazul regulamentelor interne, autoritatea publică efectuează expertiza de sine stătător, ghidându-se de metodologia plasată pe site-ul CNA”,se arată în comentariul Centrului Național Anticorupție. Am solicitat o reacție și de la Direcția Mobilitate Urbană, instituție responsabilă de elaborarea și implementarea regulamentului privind parcările cu plată. Responsabilii de acolo confirmă că au primit răspuns de la Ministerul Finanțelor.
Sergiu POPOVICI, ȘEFUL DIRECȚIEI PARCĂRI, DIRECȚIA MOBILITATE URBANĂ A PRIMĂRIEI: „După avizul Ministerului Finanțelor, unele strategii aplicate în proiectul nostru în vederea organizării acestor parcări cu plată au acum unele modificări. Ministerul Finanțelor ne-a sugerat ca plățile care vor fi percepute pentru parcările cu plată să fie percepute în calitate de taxe locale. Noi am avut ca strategie a dezvoltării să fie aplicarea unor tarife au fost pe zone, zona 1, zona 2, zona 3 reeșind din recomandările Ministerului Finanțelor taxa locală pentru parcaje nu poate fi segmentată teritorial, deci ea este unică pe tot arealul.”
Totodată, cei de la Direcția Mobilitate Urbană confirmă că au primit răspuns și de la CNA, însă doar la o solicitare.
Sergiu POPOVICI, ȘEFUL DIRECȚIEI PARCĂRI, DIRECȚIA MOBILITATE URBANĂ A PRIMĂRIEI: „Dacă se epuizează toate încercările noastre în vederea expertizării anticorupție a acestui regulament, vom fi nevoiți să apelăm către persoane competente fie experți, fie avocați, dar să știți că noi la moment lucrăm asupra aplicării metodologiei anticorupție a expertizării anticorupție și încercăm cu sursele proprii, resursele disponibile să facem o analiză.”
Astfel, regulamentul va fi modificat, ulterior publicat pe pagina primăriei pentru informare, fără să fie supus din nou consultărilor publice. Responsabilii își propun ca la începutul lunii martie regulamentul să fie propus spre aprobarea Consiliul Municipal Chișinău. Deocamdată, însă nu este clar cât vor plăti șoferii pentru parcare. Costul urmează să fie stabilit de Direcția Finanțe a primăriei capitalei.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: ”Inițial regulamentului prevedea ca locurile de parcare să fie împărțite în trei zone. Cea mai scumpă urma să fie în centrul istoric al capitalei, unde pentru o oră șoferii ar fi trebuit să scoată de buzunar 20 de lei. Tariful pentru a doua zonă a fost stabilit la un preț 5 lei pentru o oră. Și în zona a treia, șoferii urmau să achite pe zile – o săptămână ajungând la circa 300 de lei. Acum însă nu este clar ce prețuri vor fi propuse.