Proiectul de lege care conține soluții pentru a evita ridicarea abuzivă a mașinilor parcate în locuri necorespunzătoare în capitală va fi examinat în plenul Parlamentului. Raportul la această inițiativă legislativă a fost aprobat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități.

Publicat:19.02.2025, 14:43

Potrivit documentului, ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții, stipulate clar în legislație. Vor fi ridicate și duse la parcarea specială autovehiculele care blochează accesul altor mașini, inclusiv al ambulanțelor, autospecialelor pompierilor, al transportului public sau al autovehiculelor de salubrizare. Același lucru se va întâmpla dacă mașina este parcată pe trecerea de pietoni sau în apropierea acesteia, la o distanță de cel puțin zece metri, precum și în intersecții sau la mai puțin de 15 metri de acestea. 

„Vor mai fi ridicate și mașinile care împiedică deplasarea pietonilor cu mobilitate redusă sau blochează accesul oamenilor la scări, rampe sau borduri speciale. Aceeași sancțiune va fi aplicată dacă mașinile vor fi parcate în stațiile de transport public, la același nivel cu calea ferată, pe poduri, viaducte, rampe etc. Riscă să fie ridicate și mașinile parcate în locurile destinate persoanelor cu dizabilități, cele parcate pe locurile destinate încărcării vehiculelor electrice, precum și cele care obstrucționează desfășurarea unor evenimente publice sau pun în pericol siguranța publică. În celelalte cazuri în care mașinile vor fi parcate fără respectarea regulilor și semnelor de circulație se vor aplica sancțiuni contravenționale, fără ridicarea mașinii”, se arată în inițiativa legislativă.

Totodată, autorii inițiativei au mai propus măsuri suplimentare pentru a asigura aplicarea corectă a sancțiunilor și a combate abuzurile. Respectiv, agentul constatator va fi obligat să telefoneze proprietarul automobilului, înainte de a dispune ridicarea acestuia. 

„Dacă șoferul ajunge la fața locului în același timp cu evacuatorul, ridicarea mașinii nu va mai fi realizată. La fel, se va întocmi un proces-verbal privind starea tehnică vizibilă a vehiculului înainte de ridicare, iar entitatea responsabilă de acest proces va fi obligată să suporte costurile reparațiilor în cazul unor deteriorări apărute în timpul transportului. De asemenea, nu va fi permisă ridicarea vehiculelor în care în acestea se află persoane sau animale.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.