Propaganda rusă devine tot mai puternică, pe măsură ce ne apropiem de referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Delegația Uniunii Europene atenționează că în ultima perioadă s-au întețit informațiile false și videoclipurile trucate, iar în locul paginilor blocate pe rețelele de socializare apar alte sute de pagini noi peste noapte. În topul platformelor de distribuire a falsurilor este Tik-Tok, urmat de Telegram, Facebook și mai nou Youtube și Google. Așadar, cetățenii sunt îndemnați să fie atenți de unde se informează și să verifice mai multe surse pentru a nu se lăsa duși în eroare.

Publicat:18.08.2024, 19:07

Portalul euvsdisinfo, în spatele căruia stă o echipă de experți ai serviciului diplomatic european, condus de Înaltul Reprezentant al UE, a relatat despre ultimele falsuri tirajate de propaganda rusă în spațiul iformațional al țării noastre. Scopul acestor acțiuni este sabotarea parcursului către aderarea la UE. Despre războiul hibrid al Rusiei și falsurile pe care le răspândesc actorii de influență ai Kremlinului atenționează deseori și reprezentanții societății civile din țara noastră.

Andrei RUSU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Noi observăm cum așa-numiți candidați independenți care s-au lansat în cursa electorală lansează diferite falsuri că integrarea în Uniunea Europeană înseamnă, în primul rând, renunțarea la neutralitate, că ar putea să ne implice în războiul din Ucraina, sau că am putea pierde suveranitatea, sau, cel mai auzit fals, spre exemplu, ar fi că prețurile la mâncare sau la energia electrică vor crește.”

Situația economică a țării este folosită de propagandiști pentru a crea panică în societate, iar situația exportatorilor din Republica Moldova este în top ca subiect al campaniilor de dezinformare rusești.

Petru MACOVEI, DIRECTOR API, MEMBRU AL ECHIPEI STOPFALS.MD: „Este reluat și amplificat falsul despre pierderea așa-zisei piețe de desfacere a vinificatorilor din Republica Moldova. Insistându-se pe informația care este un fals cu barbă și anume că Federația Rusă este principala piață pentru vinificatorii moldoveni. Demult nu mai este, datele statistice infirmă asta.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, iar în topul țărilor este România. Revenim la seria subiectelor folosite de Kremlin pentru a băga frica în oameni.

Petru MACOVEI, DIRECTOR API, MEMBRU AL ECHIPEI STOPFALS.MD: „Se distribuie diverse falsuri legate de securitatea și apărarea Republicii Moldova, se insistă foarte mult că cooperarea țării noastre cu Uniunea Europeană va duce automat la implicarea Republicii Moldova de partea Ucrainei, în războiul pe care Rusia l-a pornit în 2022 și care continuă acum.”

Acordurile de cooperare pe care le semnează Moldova, în special în domeniul militar, cu diferite țări, la fel sunt subiecte folosite de propaganda rusă.

Andrei RUSU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Unul dintre falsuri este că la toamnă dacă câștigă președintele actual, înseamnă că se începe un război în Republica Moldova.”

Petru MACOVEI, DIRECTOR API, MEMBRU AL ECHIPEI STOPFALS.MD: „O altă sub-narațiune ține de așa-zisa propagare a valorilor comunității LGBT. 2:08 Se distribuie diverse narațiuni și ultimul fals cu scrisoarea așa-zisa venită de la Comisia europeană, care a fost transmisă pe adresa mai multor funcționari publici și instituții media în care se afirmă că am fi obligați să afișăm drapelele comunității LGBT și alte bazaconii de genul ăsta.”

Rețelele de socializare sunt principalele platforme folosite pentru a tiraja falsuri.

Andrei RUSU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Noi observăm cum oligarhi ca Veaceslav Platon sau Ilan Șor promovează zilnic zeci de falsuri și alocă sume enorme pentru a le promova pe platforma Facebook sau pe Youtube. O altă modalitate este de a distribui falsuri pe rețeaua Telegram.”

Petru MACOVEI, DIRECTOR API, MEMBRU AL ECHIPEI STOPFALS.MD: „Facebook, dar mai nou și foarte des, foarte activ este utilizată platforma Tik-Tok. Sunt foarte multe videouri care devin virale. Noi în campania Stop Fals a Asociației Presei Independente, cu regularitate dezmințim falsurile de pe platforma Tik-Tok. "

Deși autoritățile întreprind măsuri pentru combaterea acestor falsuri, reprezentanții societății civile spun că multe sunt întârziate.

Andrei RUSU, EXPERT WATCHDOG.MD: „Autoritățile, în cazul platformelor sociale, cum ar fi Meta sau Google, ele nu au măsuri de a le impune să blocheze aceste reclame sau falsuri distribuite. Noi putem să le raportăm, însă, raportarea lor are loc post-factum, când deja falsul s-a răspândit. Cel mai bine ar fi, ca autoritățile să lanseze o serie de campanii de informare a societății, despre miturile lansate de propaganda rusă despre Uniunea Europeană.”

Petru MACOVEI, DIRECTOR API, MEMBRU AL ECHIPEI STOPFALS.MD: „Aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Strategiei Naționale de Securitate în care scrie negru pe alb că Federația Rusă este o potențială amenințare la adresa Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește spațiul informațional, este un lucru foarte important, ar fi bine să urmeze și alte acțiuni ca să consolideze această luptă împotriva dezinformării.”

Cu alegerile și referendumul programate peste aproape trei luni, UE atenționează că războiul hibrid va lua amploare și îndeamnă cetățenii să fie atenți din ce surse se informează.