Propaganda rusească ajunge la noi cote în stânga Nistrului. În timp ce autoritățile de la Chișinău prezintă o listă a soluțiilor pe care le-a înaintat pentru a ajuta populația din regiunea transnistreană, liderul de la Tiraspol neagă că i s-ar fi propus vreun sprijin din partea Guvernului. Vadim Krasnoselskii acuză Chișinăul de speculații și falsuri, dar nu vorbește nimic despre faptul că Rusia a lăsat regiunea fără gaz căldură în plină iarnă și refuză să livreze prin rute alternative.

Publicat:06.01.2025, 20:41

Vadim KRASNOSELSKI, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: “Este acum o informație potrivit căreia Moldova ar vrea să ne ajute și noi refuzăm. Este o minciună. Nici o propunere de ajutor către (n. red. -așa-zisul) președintele regiunii transnistrene din partea Moldovei sau a altor țări nu a fost.”

În același timp, Krasnoselski spune că autoritățile legale ar vrea să sufoce regiunea și le acuză de fals în declarații și propagandă.

Vadim KRASNOSELSKI, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: “Să ne arate măcar o scrisoare unde mi s-au adresat cu o propunere să ne ofere ajutor.”

În acest context, liderul separatist spune că regiunea se descurcă singură. Cum mai exact nu e clar, ținând cont că oamenii îngheață în case și nu au curent electric timp de câteva ore pe zi. În video-ul de peste 10 minute, Krasnoselski nu vorbește nimic despre faptul că Rusia a lăsat regiunea fără căldură în plină iarnă și refuză să livreze gaze prin rute alternative. Între timp Chișinăul prezintă o listă cu propunerile cu care a venit pentru a ajuta populația din stânga Nistrului. La începutul lunii decembrie, Guvernul a propus Tiraspolului să cumpere gaze naturale de pe Bursa Română de Mărfuri. Asta însă nu s-a întâmplat. Ulterior, a fost testată ruta alternativă transbalcanică pentru importul de gaze prin Bulgaria. Săptămâna trecută, Tiraspoltransgaz a refuzat cooperarea pentru achiziții de gaze de pe piețile regionale.

SOLUȚIILE GUVERNULUI, REFUZATE DE TIRASPOL
11 decembrie 2024 - Propunerea de achiziție a gazului de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM)
20 decembrie 2024 - Propunerea de prelucrare a gazului achiziționat de SA Energocom în energie electrică la MGRES
31 decembrie 2024 - Testarea rutei transbalcanice pentru import de gaze prin Bulgaria.
2 ianuarie 2025 - Tiraspoltransgaz a refuzat cooperarea pentru achiziții de gaze de pe piețele regionale.

Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: “A fost o corespondență formală transmisă de la negociatorul șef pe partea Republicii Moldova, domnul Serebrian, adresat omologului său din regiunea transnistreană, domnul Ignatiev. Aici constatăm că aparent discuțiile între așa-zișii lideri nu sunt tocmai clare și transparente. Domnul Krasnoselski urma să vadă această scrisoare și el în care se specifică deschiderea Chișinăului.”

Inclusiv de a transmite, cu ajutorul partenerilor din cadrul ONU, a ajutoarelor umanitare.

Daniel VODĂ, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL GUVERNULUI: “Pentru oameni este vorba de ajutor umanitar, generatoare, ajutor în ceea ce privește serviciile medicale, care în continuare sunt prestate la Varnița, Rezina, dar și alte centre de sănătate.”

Experții spun că liderii separatiști au funcția doar de a executa ceea ce le dictează Moscova și nu le pasă de bunăstarea cetățenilor din regiune.

Eugen MURAVSCHI, EXPERT WATCHDOG: “Ei riscă cu bunăstarea și sănătatea oamenilor din stânga Nistrului pentru a face jocuri politice. Regimului de la Tiraspol și șefilor de la Moscova nu le pasă că oamenii îngheață.
- Comportamentul lor sugerează faptul că ei așteaptă reluarea livrării gazului rusesc în luna februarie. De aceea ei au acest optimism, nu putem ști exact ce comunicare are loc între Moscova și Tiraspol.”

Iar miza Kremlinului este aceeași, spun experții, de a păstra influența în țara noastră.

Eugen MURAVSCHI, EXPERT WATCHDOG: “Scopurile Moscovei sunt clare. Să destabilizeze Moldova pe ambele maluri, mai ales că avem alegeri parlamentare, vor să creeze o criză, vor să facă populația să sufere, vor să scadă forțele guvernării, a ideii de apropiere de UE.”

Pe 28 decembrie 2024, Gazprom a notificat Moldovagaz că lasă regiunea transnistreană fără căldură în plină iarnă, oprind livrările de gaze naturale de la 1 ianuarie. Motivul invocat ar fi datoria de peste 700 de milioane de dolari, pe care Chișinăul nu o recunoaște în urma unui audit internațional. Din 2022, Gazprom livra gaze naturale doar pentru malul stâng.