Transparency International – Moldova a prezentat raportul declaratiilor veniturilor si averilor procurorilor din Republica Moldova. In urma raportului s-a constat ca procurorii reflecta neuniform donatiile, trezand suspiciuni. Procuratura a inregistrat 40 de cazuri pe coruptie si 16 pentru imbogatire ilicita in privinta procurorilor.

Ultimul update: 13.05.2022, 11:12 Publicat:13.05.2022, 10:40

Potrivit raportului, valoarea veniturilor este in permanenta crestere. Declaratiile procurorilor de la nunti, cumatrii depaseste suma de un milion de lei. Principalii donatori ai procurorilor sunt rudele, parintii. Procuratura nu reflecta uniform donatiile. O parte din masini sunt declarate la preturi foarte mari, fiind declarate din donatii, o parte dintre acestea trezind suspeciuni. Unii procurori au indicat imprumuturi de la rude, de exemplu datorii de la parinti de 3 milioane de lei. Acestia reflecta neuniform donatiile la mai multe rubrici, sunt foarte multe greseli la indicarea suprafetei imobilului. Pensia lunara medie a procurorilor este de circa 18 mii de lei. 

„Pentru anul 2021 remuneratia media lunara a procurorilor a constituit 21 de mii de lei. Valoarea amenzii este de circa 60 de mii de lei. Analiza acestor declaratii este destul de dificila. Procuratura a inregsitrat cauze penale in privinta procurorilor, 40 de cazuri pe coruptie si 16 pentru imbogatire ilicita. In instanta au fost expediate 11 cazuri penale. Rezultatele analizelor efectuate pe procurori si reprezentatii ministerilor arata ca riscurile sunt mai mari pe coruptie sunt in randul procurorilor. In 2022 a fost introdusa obligatia de a fi inclusa valuta virtuala”, sustin reprezentantii Asociatiei Transparency International.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.