Rata inflatiei in Republica Moldova a trecut de 34 de procente, dupa ce in ultima luna preturile medii de consum au crescut cu aproape un procent. Potrivit Biroului National de Statistica, s-au inregistrat majorari atat la produsele alimentare, cum ar fi ouale de gaina, zaharul si lactatele, dar si la serviciile prestate populatiei.

Publicat:09.09.2022, 19:46

Potrivit datelor publicate de Biroul National de Statistica, preturile medii de consum in august 2022, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, s-au majorat cu 34,29%. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la produsele alimentare, care s-au scumpit in ultimul an cu peste 38 la suta. Pentru marfurile nealimentare pretul a crescut cu 23,26%, iar pentru serviciile prestate populatiei cu peste 45 la suta.

INDICILE PRETURILOR MEDII DE CONSUM IN ULTIMUL AN

 Produse alimentare - 38,39%

Marfuri nealimentare – 23,26%

Servicii prestate populatiei - 45,25%

 In luna august, fata de iulie curent, cresteri mai accentuate de preturi au fost inregistrate la ouale de gaina – cu 17%, dar si la fructe cu aproape 5 la suta. Un kilogram de zahar a ajuns sa coste cu 4% mai mult luna trecuta, painea din faina de grau – cu peste 2%, iar laptele si produse lactate – cu 1,3%.

CRESTEREA PRETURILOR LA PRODUSE ALIMENTARE

 OUA DE GAINA             17%

 FRUCTE                   4,7%

 ZAHAR                    4%

 PAINE DIN FAINA DE GRAU  2,4%

 PRODUSE LACTATE        1,3% 
In acelasi timp, Biroul National de statistica anunta ca unele produse, cum ar fi rosiile, legumele radacinoase, usturoiul si cartofii s-au ieftinit, luna trecuta. Tot in august unele reduceri de pret s-au inregistrat la benzina si motorina, in timp ce la alte produse nealimentare, cum ar fi incaltamintea si confectiile, preturile au crescut. Cresteri mai accentuate ale preturilor s-au inregistrat la serviciile prestate populatiei, cum ar fi cele comunal-locative si cele de furnizare a gazelor naturale.

CRESTEREA PRETURILOR LA SERVICIILE PRESTATE MOLDOVENILOR

SERVICIILE COMUNAL-LOCATIVE       3,4%

 FURNIZAREA GAZELOR NATURALE       15,2%

 Recordul ratei inflatiei din ultimele doua decenii a fost batut inca in luna iunie, potrivit expertilor economici, cea mai mare rata a inflatiei de 31,2 la suta fiind inregistrata in anul 2000. Guvernatorul Bancii Nationale, Octavian Armasu, a anuntat in august ca cel mai mult preturile ar putea creste in octombrie-noiembrie, cand inflatia va ajunge la cel mai inalt nivel - de aproape 35 de procente.