Regiunea transnistreană poate fi asigurată cu gaz de pe piața externă. Moldovagaz și Energocom spun că au testat importul de gaze din Bulgaria, fiind transportate prin România și Ucraina până la punctul de interconectare din Căușeni, Republica Moldova. Șeful interimar de la Moldovagaz susține că există capacitate tehnică pentru ca pe această rută să fie livrată toată cantitatea necesară pentru malul stâng al Nistrului. Experții în energetică spun că totul depinde de voința politică a celor de la Tiraspol, dacă să cumpere sau nu gaz de pe piață. Condiția este doar să plătească pentru acest gaz.

Publicat:02.01.2025, 21:13

Companiile Energocom și Moldovagaz au testat importul de gaze din Bulgaria, pe care le-au transportat prin coridorul transbalcanic, fiind livrate în Republica Moldova, prin România și Ucraina, la punctul de interconectare din Căușeni.

Eugeniu BUZATU, DIRECTOR ENERGOCOM: „Testul a fost cu succes, deci, ruta e viabilă. Se poate de achiziționat gaze de pe piața din Bulgaria, hai să zicem așa, de la punctul virtual de tranzacționare Bulgaria și de transportat prin coridorul vertical către Republica Moldova.”

Vadim CEBAN, ȘEF INTERIMAR LA MOLDOVAGAZ: „Aceste teste le-am făcut ca să vedem în primul rând cum lucrează ruta, din punct de vedere logistic și comercial. În principiu, capacitatea tehnică care este pe parcursul acestei rute pe regim revers permite importul și furnizarea gazelor naturale către regiunea transnistreană în volum deplin, acoperirea necesităților lor și încă mai mult.”

Astfel, din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene.

Vadim CEBAN, ȘEF INTERIMAR LA MOLDOVAGAZ: „ Numai că pentru aceste volume urmează a fi achitate mijloace financiare preponderent în avans, dar asta deja va depinde de voința și dorința părții Tiraspoltransgaz, părții contractante, care urmează să decidă cum să procedeze.”

Vadim Ceban susține că Moldovagaz încă nu a primit niciun răspuns de la Tiraspoltransgaz despre intenția lor de a cumpăra sau nu gaz de pe piață.

Vadim CEBAN, ȘEF INTERIMAR LA MOLDOVAGAZ: „Vedeți că întrebarea aceasta vizează nu atât Tiraspoltransgaz, cât decizia privind voința politică de a face acest lucru, mă refer la voința politică a autorităților, așa-numite."

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Serifful și bussinesul din regiunea transnistreană trebuie să se învețe să achite și impozitele, și gazul, și energia electrică la preț de piață. S-a terminat cu gazul gratuit, trebuie să revină la realitate pentru că nu pot fi în permanență dependenți de Moscova, dacă vor să aibă viitor.” 

Expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat susține că cel mai probabil cei din regiunea transnistreană încă mai așteaptă ca Rusia să-și schimbe decizia și să livreze totuși gaz gratuit în regiune.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: "Vreo trei persoane din ăștia formatori de opinie din Tiraspol afirmau că în luna ianuarie se va rezolva subiectul cu livrarea gazelor, înseamnă că ei așteaptă de la Kremlin totuși să fie luată decizia că să reia livrările de gaz. Dacă Gazprom nu va relua livrările de gaz gratuit, înseamnă că Tiraspolul va aștepta până se termină rezervele de cărbune și după aia, cel mai probabil, vor solicita Chișinăului ajutor.”

Anterior, Maia Sandu a anunțat că cei de la Tiraspol au refuzat ajutorul autorităților de la Chișinău.